Συζητά και το «Ανω Μακεδονία» η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια

31 Μαρτίου, 2018 12:54 ΜΜ
More videos

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού προβλήματος με την ΠΓΔΜ που θα ανοίξει τις «πύλες» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στους γείτονες.

Οι διαφωνίες παραμένουν αλλά τις δύο πλευρές ελπίζουν πως υπάρχει προοπτική λύσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε με τον Σκοπιανό ομόλογο του, Νικολα Ντιμιτρόφ στη Βιέννη και όπως φαίνεται δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά έκανε βήμα πίσω. Από την ενιαία λύση και το αμετάφραστο όνομα, η Ελλάδα φέρεται να έκανε πίσω στην αναγραφή του νέου ονόματος των Σκοπίων. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα από το «Gornamakedonja», συζήτησε και το μεταφρασμένο «Upper Macedonia», δηλαδή στα ελληνικά «Ανω Μακεδονία».

Για να φτάσει εκεί όμως ζητά αντάλλαγμα να είναι μία λύση erga omnes (δηλαδή, έναντι όλων) και να αποτυπωθεί αυτό με αλλαγές στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στο άρθρο 49 που είναι πιο σημαντικό για την γείτονα χώρα. Ωστόσο, τα Σκόπια δείχνουν να στυλώνουν τα πόδια.

Πλέον, οι εξελίξεις μεταφέρονται για μετά το Πάσχα, όπου θα υπάρχουν νέες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ. Να σημειώσουμε πως στην περίπτωση που σημειωθεί πρόοδος τότε θα υπάρξει και συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Οι δηλώσεις Κοτζιά – Νίμιτς – Ντιμιτρόφ

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά, και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος», είπε αναφερόμενος στο ονοματολογικό και υπονόησε πως άλλα θέματα παραμένουν ανοιχτά, σημειώνοντας πως είναι δύσκολα ζητήματα: «Υπήρχε παράλληλη συνάντηση εμπειρογνωμόνων για τα διφορούμενα ζητήματα της συμφωνίας. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει  να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας πως ελπίζει ότι στην επόμενη συνάντηση να γίνει μεγάλο βήμα στις διαπραγματεύσεις. «Καταγράψαμε λεπτομερώς σήμερα τα σημεία συμφωνία και διαφωνίας. Έχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα της κάθε πλευράς και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μεγάλο βήμα. Σπουδαία η δουλειά που έκαναν οι εμπειρογνώμονες που διαμορφώσανε τη θετική ατζέντα για την επόμενη ημέρα. Υπάρχει σχεδιασμός για τα επόμενα και συμφωνία για όλα τα μεγάλα θέματα», ανέφερε.

Σε παρόμοια μετρημένο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος επισήμανε ότι όσο προχωρούν οι συζητήσεις βγαίνουν στην επιφάνεια και νέα ζητήματα. Υπογράμμισε πως υπάρχει πρόοδος υπό προϋποθέσεις, κι ότι  οι δύο πλευρές έχουν πολλά πράγματα να «σκεφτούν και να μετρήσουν».

Διάψευση διαρροών από Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η «προβοκατόρικη πληροφορία» – αυτό τον χαρακτηρισμό απέδωσε το ΥΠΕΞ – σύμφωνα με την οποία η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει: «Ουδεμία διπλωματική ή άλλη ελληνική πηγή ισχυρίστηκε ότι η σκοπιανή πλευρά δήλωσε διατεθειμένη για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας. Η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί σκόπιμη προβοκάτσια από την πλευρά όποιου μέσου διακίνησε την συγκεκριμένη πληροφορία».

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με ανάρτησή του στο twitter, διέψευσε ότι προχώρησε σε οποιαδήποτρε άλλη άτυπη ενημέρωση πέραν της δήλωσης που έκανε μετά το τέλος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων.

«Η διαδικασία έκδοσης ονόματος βρίσκεται σε μια λεπτή φάση και οι εικασίες ορισμένων μέσων ενημέρωσης προκαλούν ζημιά. Παραμένω σε όσα έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου και πληροφορώ την κοινή γνώμη ότι δεν έχω κάνει κάποια περαιτέρω ενημέρωση», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ν. Ντιμιτρόφ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, όχι, ως είθισται, στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς σήμερα για τους καθολικούς, που εορτάζουν το Πάσχα μία εβδομάδα πριν από τους ορθόδοξους χριστιανούς, είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.

Πριν τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους κ.κ. Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, όπως και την Αυστριακή ομόλογό του, να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμένως χαιρέτισε εγκάρδια τους εκπροσώπους του Τύπου.

Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς ο Νίκος Κοτζιάς

Με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να συνανητηθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη επικοινωνήσει με τους περισσότερους, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία του Σκοπιανού και για να κανονίσει κατ ιδίαν επαφές μαζί τους.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να συναντηθεί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τη Μεγάλη Δευτέρα και με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, τη Μεγάλη Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών αντί να ενημερώσει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει ραντεβού με τον Τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο την επόμενη εβδομάδα.

Πηγές της ΝΔ  κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει καμία αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό για οποιοδήποτε εθνικό θέμα.

[newpost] [iefimerida] [toc]

Ακολουθήστε μας στο facebook: