ΣΥΡΙΖΑ: «Υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμού και ενημέρωσης για τους Ρομά;»

10 Ιανουαρίου, 2022 11:25 ΜΜ
More videos

Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση προς τον Θάνο Πλεύρη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη με θέμα τον εμβολιασμό των Ελλήνων Ρομά κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής και Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτισμού Π. Σκουρολιάκου.

Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, γίνεται ολοένα πιο επιτακτική δεδομένης της έξαρσης της πανδημίας.

«Υπάρχουν όμως πληθυσμιακές ομάδες με ελλιπή ή καθόλου ενημέρωση για τον εμβολιασμό, όπως οι Ρομά, ενώ κατά πληροφορίες, ο εμβολιασμός τους δεν ξεπερνά το 50% του συνόλου του πληθυσμού (150.000 άτομα σύμφωνα με τις ελληνικές υπηρεσίες και 230.000 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ). Το εγχείρημα του εμβολιασμού των Ρομά αποτελεί πρόκληση και χρήζει, σύμφωνα με τους διαμεσολαβητές, ειδικού σχεδιασμού και προσέγγισης».

Στη συνέχεια, αναφέρουν πως πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα εμβολιασμού και γι αυτήν την ομάδα ανθρώπων, έτσι ώστε να δείξει η κυβέρνηση πως δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Συγκεκριμένα, ρωτούν τον υπουργό Υγείας:

1. Υπάρχει πρόγραμμα εμβολιασμού και ενημέρωσης για τους Έλληνες Ρομά;

2. Σε τι ποσοστό ανέρχεται ο πλήρης εμβολιασμός για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα;

3. Ισχύουν οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πως το ποσοστό εμβολιασμένων δεν ξεπερνά το 50% του συνόλου τους;

4. Υπάρχει πρόγραμμα για μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους αυτής της πληθυσμιακής ομάδας;

Τέλος, οι βουλευτές αιτούνται την κατάθεση στη Βουλή των σχετικών εγγράφων:

α. για το ποσοστό εμβολιασμού των Ελλήνων Ρομά

β. για το πρόγραμμα ενημέρωσης.