Σύψας: «Θέμα χρόνου το Δ’ κύμα – Δεν αποκλείονται νέα οριζόντια μέτρα – Εμβολιαστείτε, κινδυνεύετε»

5 Ιουλίου, 202112:26 ΜΜ
More videos

Τη θέση πως είναι θέμα χρόνου το δ’ κύμα της επιδημίας να «χτυπήσει» την Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος αφού εκτίμησε πως μέσα στον Αύγουστο θα έχουμε έξαρση κρουσμάτων, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν.

«Είναι θέμα χρόνου να έρθει το 4ο κύμα στην Ελλάδα.
Γύρω στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων.

Θα φοβόμουν να είμαι ανεμβολίαστος ενώ έρχεται 4ο κύμα.
Μου κάνει εντύπωση πώς μερικοί άνθρωποι παίρνουν τεράστιο ρίσκο να μένουν ανεμβολίαστοι.
Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα να εμβολιαστούν, καμία ηλικία δεν είναι άτρωτη» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Σύψας, ο οποίος υπογράμμισε πως οι νέοι άνθρωποι, διασπείροντας τον ιό βάζουν σε κίνδυνο αγαπημένα πρόσωπα αλλά και την οικονομία της χώρας, ενώ παράλληλα τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική ενώ είναι προς διερεύνηση, και το εάν είναι πιο επικίνδυνη.

Εμβολιαστείτε, κινδυνεύετε

Όπως σημείωσε, οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους αρνητές που παρασύρονται από ψευδοεπιστημονικές θεωρείς και όσους το αναβάλλουν για αργότερα.
Ο κ. Σύψας εξέφρασε την απορία του για τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν κάνουν το εμβόλιο, ενώ έχουμε δει τι συνέβη πέρσι την άνοιξη και το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, και τους έστειλε ηχηρό μήνυμα:
«Πηγαίνετε να εμβολιαστείτε, γιατί κινδυνεύετε».
Ο καθηγητής τόνισε ότι καμία ηλικιακή ομάδα δεν είναι άτρωτη απέναντι στον ιό και ζήτησε από τους νέους να είναι προσεκτικοί καθώς, μπορεί να είναι λίγες οι πιθανότητες να νοσήσουν οι ίδιοι σοβαρά, αλλά «διασπείροντας τον ιό, βάζουν σε κίνδυνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν έχουν εμβολιαστεί, βάζουν σε κίνδυνο την κοινωνία, την οικονομία και τις δουλειές τους».

Ποτέ δεν υπήρξε οδηγία για το τέλος της μάσκας

Όσον αφορά την χρήση μάσκας ο κ.Σύψας είπε ότι ποτέ δεν δόθηκε εντολή για το τέλος της μάσκας.
«Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερ-μετάδοσης.
Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες.
Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες.
Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους» ανέφερε ο κ.Σύψας.

Πιθανά οριζόντια μέτρα

Σύμφωνα με τον κ.Σύψας, ο εμβολιασμένος έχει πολύ μικρές πιθανότητες να μολυνθεί και έχει ελάχιστη πιθανότητα να μολύνει άλλους.
«Ένας ανεμβολίαστος μπορεί να μολύνει 8 ανθρώπους.
Σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν.
Θα αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας και θα χρειαστούν οριζόντια μέτρα.
Όλα εξαρτώνται από την πίεση του συστήματος υγείας» υποστήριξε ο κ.Σύψας, ο οποίος έκρινε ως πιθανούς νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών εξηγώντας πως η Επιτροπή θα συζητήσει σχετικό σχέδιο.
«Υπάρχει ένα σχέδιο όπου μετακινήσεις από νομό σε νομό θα γίνονται με τη χρήση τεστ, rapid ή μορικού, όχι self test» διευκρίνισε ο κ.Σύψας, ενώ όσον αφορά στα αυτοκίνητα που θα επιβαίνουν οικογένειες, είπε πως δεν θα «χρειάζεται η επίδειξη τεστ».
«Σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες.
Θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος στην Ελλάδα» επεσήμανε ο καθηγητής.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News