Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΣύψας: «Ίσως να έχουμε και κάθε χειμώνα κορονοϊό»

Σύψας: «Ίσως να έχουμε και κάθε χειμώνα κορονοϊό»

«Εάν συνεχίσουμε με τις εικόνες αυτών των ημερών, τον Ιανουάριο θα έχουμε πρόβλημα»

Στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega.

Για τον ίδιο τον ιό είπε πως ίσως να μην απαλλαχθούμε από αυτόν και πως πιθανόν να τον έχουμε «κάθε χειμώνα».

«Δεν σας κρύβω ότι με ανησυχεί πολύ αυτή η κατάσταση, τι θα δούμε στις 10 ή 15 Ιανουαρίου. Είναι πολύ σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λιγάκι, να μην βγαίνουμε έξω και να στερήσουμε από τον κορονοϊό το “οξυγόνο” του. Το “οξυγόνο” του ιού είναι οι συγκεντρώσεις. Εάν συνεχίσουμε με τις εικόνες αυτών των ημερών, τον Ιανουάριο θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο καθηγητής.

Για το άνοιγμα των σχολείων με πιθανή ημερομηνία την 8η Ιανουαρίου, υπογράμμισε πως είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σήμερα σίγουρος και πως πρόκειται για μια απόφαση, η οποία θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα λίγες μέρες πριν.

Όσον αφορά το θέμα των εμβολιασμών στη χώρα που ξεκινούν στις 27 Δεκεμβρίου ο κ. Σύψας μεταξύ άλλων σημείωσε: «Κάθε παρενέργεια του εμβολίου καταγράφεται» και πρόσθεσε πως σταδιακά το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές, και πολύ πιο ασφαλές από όλα όσα έχουμε κάνει στην παιδική μας ηλικία. Είναι η μόνη διέξοδος, ένα θείο δώρο που θα μας βγάλει από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

Μάλιστα, τόνισε πως θα το κάνει από την πρώτη ημέρα, μόλις το εμβόλιο είναι διαθέσιμο στο νοσοκομείο του.

Όσον αφορά το πόσο κρατάει η ανοσία από το εμβόλιο, ανέφερε ότι ενδεχομένως του χρόνου ξανακληθούμε να κάνουμε το εμβόλιο, ή να κληθούμε και νωρίτερα, ενδεχομένως για να αντιμετωπίσουμε στελέχη του ιού». Όπως είπε, θα έχει τη μορφή που έχει τώρα η εποχική γρίπη και θα μας «επισκέπτεται» κάθε χειμώνα.

Ωστόσο, προέβλεψε πως δεν θα ζήσουμε ξανά τα όσα ζούμε τον τελευταίο χρόνο, μιας και πλέον υπάρχει το εμβόλιο.

Δείτε το βίντεο:

Τα πιο σημαντικά