Σύψας: «Ίσως χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου για τις μεταλλάξεις»

1 Φεβρουαρίου, 2021 9:54 ΜΜ
More videos

Την ανησυχία του ότι οι μεταλλάξεις ίσως μας γυρνάνε πίσω στην εποχή της Γουχάν εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Ανησυχίες για πιθανή επιτάχυνση της πανδημίας μέσα στον Φεβρουάριο εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σύψας σημείωσε πως η βρετανική μετάλλαξη είναι παντού, από την Κρήτη μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα, προσθέτοντας ότι για την αφρικανική μετάλλαξη «υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τον ειδικό λοιμωξιολόγο, πως ξαναγυρνάμε στην εποχή της Γουχάν, έχουμε δηλαδή έναν καινούριο ιό για τον οποίο δεν έχουμε ανοσία, και ο οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό. «Είναι ένας καινούργιος ιός που δεν τον γνωρίζουμε και ίσως μας μολύνει περισσότερο από τον παλιό» συμπλήρωσε.

Είπε επίσης πως «υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσει το 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα, και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας» την οποία η επιστημονική κοινότητα προς το παρόν πιθανολογεί για τις μεταλλάξεις. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «η αύξηση του Ιανουαρίου για την οποία δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορωνοϊού».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Σύψας επισήμανε πως υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου για τις μεταλλάξεις, εξηγώντας ωστόσο πως «είναι ένα ενδεχόμενο, δεν έχει οριστικοποιηθεί, το ψάχνουν οι εταιρίες και η επιστημονική κοινότητα. Ακόμη δεν υπάρχει τέτοια σύσταση. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο δόσεις για όλα τα εμβόλια και για το εμβόλιο της Johnson μία δόση όταν έρθει. Θα δούμε στην πορεία αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση».

Απαντώντας σχετικά με τα νέα μέτρα που συζητούν η κυβέρνηση και η επιτροπή λοιμοξιολόγων, ο κ. Σύψας είπε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, «από το σενάριο του καθολικού lockdown και από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια για να κλείσουν σχολεία και άλλα».

Ακολουθήστε μας στο facebook: