Σύψας: «Αν δεν είχαμε κάνει lockdown τώρα θα είχαμε 6.000 κρούσματα την ημέρα»

20 Νοεμβρίου, 2020 10:09 ΜΜ
More videos

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος εκτίμησε πως το lockdown μας έσωσε από τα πολύ χειρότερο ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε θετικά αποτελέσματα.

Η χώρα βρίσκεται στην 13η ημέρα του lockdown, ωστόσο δεν φαίνεται να λήγει άμεσα η καραντίνα για την πρόληψη και το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τόνισε πως αν δεν είχαμε μπει σε ολικό lockdown τότε η κατάσταση στη χώρα μας θα είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο με 6.000 κρούσματα ημερησίως ενώ τα αποτελέσματα της τωρινής κατάστασης σύντομα θα αποδώσουν καρπούς.

«Ήδη το απαγορευτικό, το οποίο ισχύει πλέον για δύο εβδομάδες, έχει δώσει το πρώτο του αποτέλεσμα που είναι η σχετική επιπέδωση της πανδημίας με την έννοια ότι έχουμε μεν 3.000 κρούσματα αλλά αν δεν υπήρχε το απαγορευτικό θα είχαμε 5.000 με 6.000 κρούσματα. Άρα, σε πρώτη φάση βλέπουμε τις καμπύλες τόσο για την Αθήνα όσο για τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μια σχετική επιπέδωση των κρουσμάτων. Θεωρητικά, λοιπόν, στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Δεκέμβρη θα δούμε και μια πτωτική τάση της καμπύλης. Το πρόβλημα είναι ότι παρότι αναμένουμε την πτώση της καμπύλης και του αριθμού των κρουσμάτων, την πτώση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων θα αργήσουμε να τις δούμε. Θα έχουμε δηλαδή ακόμα δύο εβδομάδες μετά την πτώση των κρουσμάτων», δήλωσε ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Μονάδας Λοιμώξεων Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας και πρόεδρος στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό» και Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει οι πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα που ήδη υπάρχουν, δηλαδή να μην κάνουν κατάχρηση των sms και όταν λέμε μένουμε σπίτι, να μένουμε σπίτι μόνοι μας και να αποφεύγουμε οποιουδήποτε είδους κοινωνική συγκέντρωση. Εάν τηρηθούν αυτά τα μέτρα αυτοαπομόνωσης των πολιτών, δεν είναι αναγκαίο να πάρουμε άλλα μέτρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν βλέπει πιθανή την παράταση του lockdown κατά μία ή δύο εβδομάδες απάντησε ότι «αυτό το βλέπω πολύ εφικτό να γίνει γιατί προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα ελαττωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, γιατί ξέρετε ο κύριος παράγοντας για να αποφασίσουμε έστω ένα μικρό άνοιγμα της κοινωνίας, που θα είναι τα σχολεία σε πρώτη φάση, είναι η πίεση στο ΕΣΥ. Όταν πιέζεται τόσο όσο σήμερα, δεν μπορούμε να συζητάμε σε καμία περίπτωση για χαλάρωση των μέτρων. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά θα το δούμε».

Σχετικά με το lockdown «ακορντεόν» σχολίασε ότι «αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο, με την έννοια ότι κάποια στιγμή ελπίζουμε το lockdown να λειτουργήσει, γιατί υπάρχει και κάποια αβεβαιότητα, ελπίζουμε να λειτουργήσει. Αν λειτουργήσει θα ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Όταν όμως αρχίσει ξανά η κινητικότητα των πολιτών θα έχουμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων, αν αυτή η αύξηση υπερβεί κάποιο όριο, τότε θα πάμε ξανά σε περιοριστικά μέτρα. Και αυτό ενδεχομένως θα γίνει μία, δύο, τρεις φορές ακόμη μέχρι να φτάσουμε στην άνοιξη, οπότε ελπίζουμε να βγούμε στο ξέφωτο».