Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα αρνείται το προσχέδιο για την Τουρκία

1 Οκτωβρίου, 2020 9:21 ΜΜ
More videos

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα αρνείται το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Μαστίγιο και καρότο στο προσχέδιο για την Τουρκία

Στο draft που είχαν στα χέρια τους οι ευρωπαίοι ηγέτες, και το οποίο απέρριψαν Ελλάδας και Κύπρος, αναφερόταν: «H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να εξασφαλίσει το σεβασμό της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου».

Αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απειλή κυρώσεων προς την Τουρκία.

Ποια είναι τα «καρότα» προς την Τουρκία, όπως αναφέρονταν στο προσχέδιο:

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν να δρομολογήσουν μία θετική πολιτική ατζέντα Ευρώπης-Τουρκίας με έμφαση στην τελωνειακή ένωση και διευκόλυνση του εμπορίου καθώς και συνεχή συνεργασία στο μεταναστευτικό, σύμφωνα με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής-Ενωσης Τουρκίας του 2016».

«Πολύ καρότο, λίγο μαστίγιο», σχολίασε Έλληνας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η σύσκεψη των ηγετών διεκόπη για 45 λεπτά και η συζήτηση για την Τουρκία θα συνεχιστεί στο δείπνο.

Ποιες χώρες στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο και ποιες την Τουρκία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκτός από τις δηλώσεις στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, έκανε μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση σημειώνοντας ότι τζιχαντιστές από τη Συρία πέρασαν μέσα από την Τουρκία για να πάνε στο Αζερμπαϊτζάν και ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο θα συζητηθεί. Η νέα αυτή κρίση, στην οποία εμπλέκεται και πάλι η Τουρκία, ήταν άλλωστε και ο λόγος που οδήγησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να αλλάξει την ατζέντα και να φέρει πιο νωρίς τη συζήτηση για την Τουρκία.

Επίσης, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ήταν πολύ σκληρός απέναντι στην Άγκυρα και μίλησε ξανά για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσειςσε βάρος της Τουρκίας για να λάβει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ένωσης

Από την άλλη, η Γερμανία, αλλά και η Μάλτα τάσσονται υπέρ της αποφυγής των κυρώσεων και του εποικοδομητικού διαλόγου, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Ισπανία με δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μισέλ. Ο Ισπανός φέρεται να είπε ότι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά η προτάσσουμε τον διάλογο με την Τουρκία ως τρόπο επαναφοράς στην κανονικότητα.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος επιμένει στη δική της σκληρή στάση σημειώνοντας ότι δε γίνεται να υπάρξουν κυρώσεις εις βάρος της Λευκορωσίας αν δεν υπάρξει παράλληλη απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία. Έτσι, η διαπραγμάτευση σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες ώρες θα αφορά στο τι είδους διατύπωση θα υπάρξει στα συμπεράσματα, επαρκώς αυστηρή σε βάρος της Άγκυρας ώστε να πειστεί η Λευκωσία να άρει το «βέτο» που έχει θέσει.