Στις φλόγες η Πάτρα: Εκκενώνονται το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο και το Κωνσταντοπούλειο Γηροκομείο – Καίγεται η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα
Παραμένει ανεξέλεγκτο το μέτωπο γης φωτιάς στην Πάτρα, με την πυρκαγιά να αποκτά κάθε ώρα που περνά και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυρόσβεσης, άκρως επικίνδυνες διαστάσεις για την αχαϊκή πρωτεύουσα.
Πριν από λίγο δόθηκε εντολή για εκκένωση του Καραμανδάνειο νοσοκομείου και του Κωνσταντοπούλειου Ευγηρείου, καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα.
Οι ηλικιωμένοι από το Κωνσταντοπούλειο μεταφέρονται με λεωφορεία στο ΚΕΤΧ ενώ το ΕΚΑΒ μεταφέρει τους μικρούς ασθενείς του Καραμανδανείου προς άλλο νοσοκομείο.
Σε εξέλιξη η μεταφορά των μικρών ασθενών μετά από εντολή να εκκενωθεί το παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας.
Εκκενώνεται επίσης και ο οίκος φροντίδας ηλικιωμένων «Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο».
Για το Καραμανδάνειο είχε δοθεί εντολή εκκένωσής του, ήδη από τα ξημερώματα.
Φωτιά στην Πάτρα: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση ακόμη 4 περιοχών – Καίγεται η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με αναζωπυρώσεις στην περιοχή του ΧΥΤΑ Ξερόλακας, ενώ το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται στην περιοχή του Μπάλα
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Πάτρα καθώς η φωτιά μαίνεται στα Συχαινά και καίει κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Το απόγευμα της Τετάρτης 13 Αυγούστου το 112 έστειλε νέο μήνυμα εκκένωσης για την φωτιά στην Πάτρα που καίει κοντά στον αστικό ιστό.
Συγκεκριμένα καλεί τους πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές Αρόη, Διάκου, Γηροκομείο και Λυκοχορό να απομακρυνθούν προς το κέντρο της Πάτρας.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το pelop το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται στο βουνό στην περιοχή ανάμεσα στο Μπάλα και το Ρωμανό και καίει δασική έκταση.
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
🆘 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Αρόη #Διάκου #Γηροκομείο και #Λυκόχορο #Πατρών απομακρυνθείτε προς το κέντρο της #Πάτρας
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) August 13, 2025
Παράλληλα καίγεται η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στο Μπάλα Πατρών! Η καταστροφική πυρκαγιά καίει τη σκεπή του γυναικείου μοναστηριού με τους πυροσβέστες, τις μοναχές και εθελοντές να δίνουν τιτάνια μάχη για να αποσοβήσουν τα χειρότερα.

(EUROKINISSI)
Την ίδια ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με αναζωπυρώσεις στην περιοχή του ΧΥΤΑ Ξερόλακας, ενώ το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται στην περιοχή του Μπάλα.
Από την άλλη πλευρά, στα Μποζαΐτικα φαίνεται καλύτερη η κατάσταση.
Νωρίτερα το 112 κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή του Ρωμανού να απομακρυνθούν προς την Πάτρα.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν συνεχώς, αλλά η ένταση των ανέμων και το ανάγλυφο της περιοχής, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.
Από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζει η εικόνα και διάσπαρτες μικρές εστίες, οι οποίες ελέγχονται από την πυροσβεστική ξαναφουντώνουν, με τη βοήθεια του δυνατού αέρα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ στελέχη του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής αναφέρουν πως η φωτιά που ξέσπασε χτες στα Συχαινά δεν φαίνεται να είναι τυχαία ή να προκλήθηκε από κάποιο βραχυκύκλωμα.
Σε ισχύ παραμένουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή, καθώς κλειστό είναι και σήμερα τμήμα της περιμετρικής οδού της Πάτρας.
Καλύτερη είναι η εικόνα στο μέτωπο του ΧΥΤΑ Πάτρας και την Δυτική Αχαΐα που απειλήθηκε νωρίτερα από τα πύρινα μέτωπα. Καταστράφηκαν επιχειρήσεις και σπίτια. στην ΒΙΠΕ, δύο βιομηχανικές μονάδες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Φωτιά Αχαΐα: Στις φλόγες η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στο Μπάλα Πατρών
Μοναχές, πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν τιτάνια μάχη για τον περιορισμό της καταστροφής
Στις φλόγες βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στο Μπάλα Πατρών, με την καταστροφική πυρκαγιά να καίει τη σκεπή του γυναικείου μοναστηριού.
Οι πυροσβέστες, οι μοναχές και εθελοντές δίνουν τιτάνια μάχη για να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής.