Συναγερμός: Το πρώτο περιστατικό περικαρδίτιδας στην Ελλάδα, μετά από εμβολιασμό με Pfizer

20 Μαΐου, 2021 1:13 ΜΜ
More videos

Έντονη ανησυχία υπάρχει στις υγειονομικές αρχές, καθώς σήμερα τα ξημερώματα, καταγράφηκε στην Ελλάδα το πρώτο περιστατικό περικαρδίτιδας, που χρονικά συνδέεται με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, γυναίκα ασθενής με σοβαρό υποκείμενο νόσημα προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με οξύ πόνο στο στέρνο.

Η ασθενής είχε λάβει τη Δευτέρα 17 Μαΐου τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, καθώς πάσχει από σπάνια νόσο, που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και την καρδιά.

Όπως η ίδια αναφέρει σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα, το βράδυ της 17ης Μαΐου αισθάνθηκε μια κακουχία και την επόμενη ημέρα εκδηλώσε υψηλό πυρετό και εν συνεχεία πόνο στη μέση του στέρνου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, ο πόνος στο στέρνο ήταν τόσο έντονος, που θεώρησε ότι πάθαινε έμφραγμα. Έχοντας ωστόσο λάβει οδηγίες από το εμβολιαστικό Τμήμα του Ωνασείου (όπου και έχει ο εμβολιασμός της) για τυχόν συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό, έλαβε κατ΄οίκον αντιόξινο σκεύασμα και εν συνεχεία προσπάθησε να ηρεμήσει. Την Τετάρτη ξύπνησε μεν σε καλύτερη κατάσταση, αλλά είχε δυσχέρεια στην αναπνοή, γεγονός που την οδήγησε το βράδυ της ίδιας ημέρας στα ΤΕΠ του Ωνασείου.

Η ιατρική ομάδα των ΤΕΠ, αλλά και ο θεράπων ιατρός της ασθενούς για το χρόνιο σπάνιο νόσημα που πάσχει στο Ωνάσειο, διέγνωσαν περικαρδίτιδα και της χορήγησαν την ενδεδειγμένη αγωγή. Η ασθενής αυτή τη στιγμή έχει επιστρέψει στο σπίτι της και συνεχίζει την αγωγή της μέχρι την Παρασκευή, που θα επαναξιολογηθεί από τον θεράποντα ιατρό της.

Υπενθυμίζεται ότι, στο Ισραήλ, το υπουργείο Υγείας εξετάζει αν υπάρχει σχέση μεταξύ της δεύτερης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και 62 περιπτώσεων ανθρώπων -ιδιαίτερα ανδρών κάτω των 30 ετών- που παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα, φλεγμονή του καρδιακού μυ μετά τον εμβολιασμό τους.

Τι είναι η Περικαρδίτιδα;

Ως Περικαρδίτιδα ορίζεται το οίδημα και ο ερεθισμός (φλεγμονή) των πετάλων του περικαρδίου (σπλαγχνικό και τοιχωματικό), δηλαδή του υμένα που περιβάλλει την καρδιά.

Μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά οι άντρες ηλικίας 20 έως 50 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν περικαρδίτιδα.

Οι περικαρδίτιδες συγκαταλέγονται κατά κύριο λόγο στις καλοήθεις παθήσεις του περικαρδίου. Είναι συχνά ήπιες και συνήθως βελτιώνονται μόνες τους με την πάροδο των ετών.

Τις περισσότερες φορές αρχίζει ξαφνικά αλλά συνήθως δεν διαρκεί πολύ. Όταν τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά ή επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η περικαρδίτιδα θεωρείται χρόνια. Μερικές λοιπόν περιπτώσεις αν δεν θεραπευτούν, μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια περικαρδίτιδα και σε σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν την καρδιά σας.

Σημαντικός κανόνας για την περικαρδίτιδα – όπως και για τις περισσότερες παθήσεις – είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση εμφάνισης του κινδύνου των μακροχρόνιων επιπλοκών στην καρδιά.