Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
διεθνήΣυναγερμός με βακτήριο που τρώει τις σάρκες των ανθρώπων και πεθαίνουν μετά...

Συναγερμός με βακτήριο που τρώει τις σάρκες των ανθρώπων και πεθαίνουν μετά από 2 μέρες

Θανατηφόρο βακτήριο εξαπλώνεται με ταχύτητα στην Ιαπωνία με το Τόκυο να βρίσκεται στο κέντρο του προβλήματος.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 977,  περιπτώσεις με το σύνδρομο STSS.(Σύνδρομο στρεπτοκοκκικού σόκ).Πρόκειται για μια ασυνήθιστη  κατάσταση που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο Α. 

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένα συνηθισμένο βακτήριο. Το 5-25% των υγιών ανθρώπων μπορεί να το έχουν σε λανθάνουσα μορφή χωρίς κανένα σύμπτωμα. Αλλά μπορεί να προκαλέσει από αμυγδαλίτιδα και λοιμώξεις στο  δέρμα, μέχρι οστρακιά και πνευμονία.

telemmglpict000321011081 17183627051790 trans nvbqzqnjv4bqutb3vmrbgfh3wkeygi spocqmkpspcapjlfbkh9hll0 Σε σοβαρές περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος Α (που μπορεί να μεταδοθεί και μέσα από κάποια πληγή ή βαθύ κόψιμο) επηρεάζει τους ιστούς και μύες, όπου εκεί προκαλεί νεκρωτική απονευρωσίτιδα(necrotising fasciitis),μια ‘σαρκοφάγα’ ασθένεια.

 Σύμφωνα με το National Institute of Infectious Diseases αυτήν την εβδομάδα, αυτή η ασθένεια είναι που εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό στην Ιαπωνία.Τα συμπτώματα αρχίζουν με πυρετό ή πόνους στους μύες και χαμηλή πίεση. Προσβολή των οργάνων και σηπτικό σόκ μπορεί να ακολουθήσει μέσα σε 48 ώρες και μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν γίνει άμεση αντιμετώπιση με αντιβιοτικά.

photo

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ενήλικοι πάνω από 30 ετών,ενώ το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται περίπου στο 30 τοις εκατό, σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi Shimbun.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Jon Cohen, επίτιμο καθηγητή μολυσματικών νόσων στο Brighton   και της  ιατρική σχολή του Sussex, τέτοιου είδους εξάρσεις’ δεν είναι ασυνήθιστες, είχαμε και στην Βρετανία στο παρελθόν. ‘Ενίοτε η εξήγηση βρίσκεται στην παρουσία ενός νέου στελέχους του βακτηρίου, διαφορετικά συχνά δεν υπάρχει λογική άλλη εξήγηση από το ότι είναι τοπική μετάδοση.Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει για έξαρση  του στρεπτόκοκκου Α, με συμπτώματα οστρακιάς στην Βρετανία, Γαλλία,Ιρλανδία, Ολλανδία και Σουηδία, αν και η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορούσε παιδιά.

‘Κατά την διάρκεια του Covid-19 στην Βρετανία, υπήρξε ένα τέτοιο κύμα στρεπτόκοκκου Α, με πόνο στο λαιμό, οστρακιά και σπανιότερα διεισδυτικών μολύνσεων …χωρίς να επηρεαστούν τα παιδιά αλλά αργότερα με την άρση περιορισμών, ένας αριθμός παιδιών προσβλήθηκε από τον στρεπτόκοκκο Α, και αυτό οδήγησε στην αύξηση που είδαμε το 2022’,είπε η Shiranee Sriskandan, καθηγήτρια μολυσματικών ασθενειών στο Imperial College London. 

2743135

Πρόσθεσε ότι ‘ ίσως μια τέτοια παρόμοια περίπτωση έγινε και στην Ιαπωνία. Μια καθυστερημένη εμφάνιση  των περιπτώσεων μετά την  χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως έγινε και στην Βρετανία’.Τα περιοριστικά μέτρα σταμάτησαν  σε διαφορετική χρονική στιγμή  στις διάφορες  χώρες, με αποτέλεσμα να είναι διαφορετικές και οι εξάρσεις του στρεπτόκοκκου Α.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και την έξαρση τώρα στην Ιαπωνία. Μια καθυστερημένη έξαρση.

Πηγή: telegraph

Τα πιο σημαντικά