Τι αναμένεται για τον παγκόσμιο πληθυσμό στις 15 Νοεμβρίου;
Ημέρα “ορόσημο” για τον πληθυσμό της Γης η Τρίτη 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τι περιμένουμε, βάσει έρευνάς του.
Πριν από έναν αιώνα, ο παγκόσμιος πληθυσμός πιστεύεται ότι δεν ξεπερνούσε τα δύο δισεκατομμύρια. Σήμερα, 100 χρόνια μετά, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στη Γη αναμένεται να τετραπλασιαστεί και να αγγίξει τα οκτώ δισεκατομμύρια.
Αυτό προκύπτει από έρευνα του ΟΗΕ για τις προοπτικές του παγκόσμιου πληθυσμού και η ημερομηνία “ορόσημο” βρίσκεται πολύ κοντά αφού, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στις 15 Νοεμβρίου ο παγκόσμιος πληθυσμός θα “σπάσει” το φράγμα των 8 δισεκατομμυρίων.
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία που προκύπτει είναι ότι η Ινδία θα καταλάβει την “πρωτιά” της Κίνας και θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη.
Εγκυμονούν κίνδυνοι
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ευρέως γνωστές και τα τελευταία χρόνια, όπου γίνονται όλο και πιο εμφανείς -και οι προειδοποιήσεις πιο έντονες-, η αύξηση του πληθυσμού εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και για το περιβάλλον.
Κάθε νέο άτομο στον κόσμο είναι ακόμη ένας που καταναλώνει περισσότερους πόρους, τη στιγμή που ο κόσμος παλεύει να παρέχει όσα καταναλώνονται.
Σύμφωνα με το Unilad, οι τελευταίες πληροφορίες δίνουν κάποια ελπιδοφόρα νέα, καθώς τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με τον πιο αργό ρυθμό από τη δεκαετία του ’50.
Ωστόσο, με τόσους πολλούς ανθρώπους, αναμένεται να φτάσουμε στα μισά των εννέα δισεκατομμυρίων μέχρι το 2030 και ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται να κορυφωθεί τη δεκαετία του 2080 (αν φτάσουμε τόσο μακριά) στα 10,4 δισεκατομμύρια περίπου.
Η έκθεση του ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης ότι το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 65 ετών πρόκειται να αυξηθεί από 10% μέχρι και 16%, έως και το 2050.