Σύγκριση με το συλλαλητήριο του ’92 δείχνει ότι του 2018 ήταν μεγαλύτερο

22 Ιανουαρίου, 2018 8:11 ΠΜ
More videos

Τεράστια συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 500.000 ανθρώπους, ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι επίσημα, οπότε ο αριθμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος. 

Βέβαια όπως μαρτυρούν οι αεροφωτογραφίες από τα drone χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατακλείσει την παραλία της Θεσσαλονίκης και διαδηλώνουν κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” στη νέα ονομασία των Σκοπίων.

Στην εξέδρα που στήθηκε στην πλατεία,  απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται ομιλίες.

Το πλήθος βρίσκεται από τη μια πλευρά του Λευκού Πύργου μέχρι το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς».

Το παρών στο συλλαλητήριο έδωσε και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του, βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.   Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Οι στιγμές που βιώνει σήμερα η συμπρωτεύουσα θυμίζει το μαζικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1992. Βέβαια τότε, η συμμετοχή ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς πήραν μέρος  ένα εκατομμύριο πολίτες.

Μέχρι σήμερα εκείνο το συλλαλητήριο θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα που έγιναν ποτέ στη χώρα. Τότε, δεν είχε μιλήσει κανένας εκπρόσωπος κόμματων, μόνο ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων, ο δήμαρχος Βέροιας, Ανδρέας Βλαζάκης, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

Οι διοργανωτές άφησαν στον ουρανό χιλιάδες περιστέρια για να τονίσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης.

Ο κόσμος φώναζε συνθήματα όπως: «Ελλάς εστίν και η Μακεδονία», «Εμείς οι Μακεδόνες είμαστε εδώ», «Κάτω οι πλαστογράφοι της Ιστορίας», «Μακεδονία, η ασπίδα της Ελλάδας», «Σκοπιανοί, μολών λαβέ».

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το συλλαλητήριο του ’92: