Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
διεθνήΣυγκομιδή σπαγγέτι στην Ελβετία: Η πρωταπριλιάτικη φάρσα που άφησε εποχή

Συγκομιδή σπαγγέτι στην Ελβετία: Η πρωταπριλιάτικη φάρσα που άφησε εποχή

Για πολλές ημέρες μετά την φάρσα, το τηλεφωνικό κέντρο του BBC είχε “σπάσει” από τηλεφωνήματα, στα οποία οι τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πως μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια.

Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα. Πρόκειται για μία παιγνιώδη συνήθεια των ανθρώπων, με παγκόσμια διάσταση. Το έθιμο έλκει την καταγωγή του από τη Δύση και οι ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.

2c659c5e1eb4800b23925874187bcd58

Από τους Κέλτες και τους Γάλλους το έθιμο μεταλαμπαδεύτηκε σ’ όλο τον κόσμο, με προεξάρχουσες τις εφημερίδες στις αρχές του 20ου αιώνα και στη συνέχεια τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που συχνά μεταδίδουν πολύ επιτυχημένες ειδήσεις – φάρσες.

Μια τέτοια φάρσα που άφησε εποχή, είναι η πρωταπριλιάτικη φάρσα του BBC με την συγκομιδή σπαγγέτι στην Ελβετία! Ιθύνων νους του αστείου, δεν ήταν άλλος από τον δημοσιογράφο του BBC, Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι, ο οποίος στην εκπομπή του με τίτλο «Panorama», μετέδωσε ένα βίντεο τριών λεπτών, στο οποίο παρουσίαζε μια οικογένεια στην νότια Ελβετία να δουλεύει στα χωράφια την περίοδο της συγκομιδής και να μαζεύει μακαρόνια!

Από την ώρα εκείνη και μετά έγινε χαμός, καθώς το 1957 οι Βρετανοί δεν είχαν το βιοτικό επίπεδο που απέκτησαν τα επόμενα χρόνια, ενώ οι περισσότεροι δεν είχαν δει ούτε πώς είναι τα μακαρόνια από κοντά, μιας και τα σπαγγέτι εκείνη την εποχή ήταν είδος… πολυτελείας! Για πολλές ημέρες μετά την φάρσα, το τηλεφωνικό κέντρο του BBC είχε «σπάσει» από τηλεφωνήματα, στα οποία οι τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πως μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια, με το κοινό της συγκεκριμένης εκπομπής να έχει φτάσει τα 8 εκατομμύρια.

[bbc]

Τα πιο σημαντικά