Συγκλονίζουν τα αδέλφια του Μάτη που σκότωσε ο Κουφοντίνας: «Ο αδελφός μας δεν μπορεί να κάνει απεργία πείνας απ’ τον τάφο»

1 Μαρτίου, 20216:28 ΜΜ

“Ο αδερφός μου μπορεί να σηκωθεί να κάνει απεργία πείνας από εκεί που βρίσκεται; Όχι… Όχι…”, είπε με λυγμούς η 70χρονη Ανθούσα Μάτη, αδελφή του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη που δολοφονήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1984 από τoν εκτελεστή της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η κ. Μάτη και ο 80χρονος Βαγγέλης Μάτης, δύο από τα αδέρφια του δολοφονηθέντος μίλησαν σε εκπομπή στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1984 εμφανίστηκε στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων. Πλησίασε τον 28χρονο τότε Χρήστο Μάτη και του πρόσφερε ένα κουτί ζαχαροπλαστείου λέγοντάς του “Χρόνια Πολλά Χρήστο”. Πίσω από το κουτί είχε κρυμμένο ένα περίστροφο με το οποίο τον πυροβόλησε εξ΄επαφής στο κεφάλι.

“Να καθίσει (ο Δ. Κουφοντίνας) εκεί που είναι και να μην εκβιάζει ολόκληρο κράτος” είπε, ενώ κληθείσα να σχολιάσει την επιστολή των συγγενών των άλλων θυμάτων ανέφερε: “Εγώ πιστεύω ότι είναι σωστό αυτό. Να σταματήσει την απεργία πείνας, να σιτιστεί και να ζήσει όσο ζήσει…. Δεν θέλουμε εμείς να πεθάνει από την ασιτία και την δίψα. Εμάς οι συγγενείς δεν γυρίζουν πίσω…”.

Η κ. Μάτη περιέγραψε πώς η οικογένεια του δολοφονηθέντος από τον Δ. Κουφοντίνα Χρήστου Μάτη έζησε την τραγική στιγμή του θανάτου του: “Η μάνα μου πήγε να αγοράσει γλυκά γιατί γιόρταζε την άλλη μέρα το παλικάρι… Εγώ το έμαθα το μεσημέρι… Τρελάθηκα… Ξέρετε τι είναι την παραμονή των Χριστουγέννων να είναι να πάρεις άδεια, να πας στο χωριό, και από την άλλη να μπαίνουν οι ληστές, γιατί ληστές ήταν αυτοί, δεν ήταν ούτε πολιτικοί για πολιτικούς λόγους, ληστές ήταν μπήκαν μέσα να ληστέψουν την τράπεζα να έχουν να τρώνε γιατί δεν δούλευαν, κοίταζαν να σκοτώνουν τους συνανθρώπους μας, απλούς πολίτες, και τώρα θέλουν να είναι πολιτικοί κρατούμενοι;”.

“Τι ήταν ο αδερφός μου; Ο αδερφός μου κοίταγε να βγάλει το μεροκάματο να ζήσει… Φτωχοί ήμασταν”

“Τι ήταν ο αδερφός μου; Ο αδερφός μου κοίταγε να βγάλει το μεροκάματο να ζήσει… Φτωχοί ήμασταν… Φύγαμε όλοι από το χωριό μας να πάμε παραπέρα, να βγάλουμε ένα μεροκάματο. Και μπήκε ο Κουφοντίνας που τον κάνανε και ήρωα τώρα αυτοί που τον ακολουθούν. Να τον κάνουν και ήρωα με τόσες δολοφονίες; Τι να πω, τι να πρωτοπώ; Που του δίνουν άδεια και έβλεπα εδώ στον Βαρνάβα, λίγο παραπάνω από την Άνοιξη , και να πηγαίνει στις ταβέρνες με την κυρία Κούρτοβικ από πίσω και να τον χαιρετάνε; Τον κύριο Κουφοντίνα; Εμένα ο αδερφός μου έρχεται πίσω;” συνέχισε η κ. Ανθούσα.

“Να σταματήσει την απεργία πείνας και να ζήσει μέσα στη φυλακή όπως οι άλλοι κρατούμενοι. Και αν έρθει η ώρα του να φύγει από την ζωή, ας φύγει με άλλους τρόπους. Όχι με την απεργία πείνας. Τι θέλει να εκβιάζει ένα ολόκληρο κράτος; Και να υποτιμάει τα θύματα; Εμένα ο αδερφός μου δεν έρχεται πίσω, 28 χρόνων παλικάρι…”.

Β. Μάτης: Μπήκε να κλέψει και σκότωσε τον αδερφό μου και τώρα βγαίνει και μας προκαλεί

Ο αδερφός του Βαγγέλης ανέφερε από την πλευρά του ότι ο Χρήστος Μάτης “είχε τελειώσει Τουριστικών Επαγγελμάτων και δεν έβρισκε εργασία ανάλογη με αυτή που ήθελε και πήγε στην Αστυνομία. Και χαρήκαμε που μπήκε στην Αστυνομία να πάρει έναν δρόμο κανονικό…”

“Κάθε Χριστούγεννα θυμόμαστε την δολοφονία… Υποφέρουμε… Τι να του πω… Μπήκε στην τράπεζα και δολοφόνησε. Μπήκε να κλέψει και σκότωσε τον αδερφό μου…. Υπάρχει Πολιτεία που αποφασίζει… Και τώρα βγαίνει και μας προκαλεί επιπλέον. Κάθε φορά κάτι δημιουργεί… Υπάρχουν και δολοφόνοι που έχουν ζητήσει συγγνώμη…” σημείωσε.

Οι δηλώσεις της αδελφής του Χ. Μάτη:

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News