Συγκλονίζει η μαρτυρία για το χωράφι του θανάτου στο Μάτι: «Αυτή η εικόνα μας γονάτισε»

2 Αυγούστου, 2018 3:12 ΜΜ
More videos

Τις δύσκολες στιγμές που έζησε στο Μάτι περιγράφει ο διασώστης του Ερυθρού Σταυρού Βασίλης Ανδριόπουλος, στο Down Town και τη Φανή Πλατσατούρα.

«Από την πρώτη στιγμή που πλησιάσαμε την περιοχή, αντιληφθήκαμε πως πρόκειται για τεράστια φωτιά και αμέσως ειδοποιήσαμε τις ειδικές δυνάμεις. Μέχρι στιγμής, ο ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει ανασύρει τα 31 από τα 76 άτομα που έχουν εγκλωβιστεί, μεταξύ αυτών τα 26 θύματα που απανθρακώθηκαν σε συγκεκριμένο σημείο στο Μάτι. Η εικόνα να αναζητούμε τραυματίες για να παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες, θα μάς μείνει αξέχαστη. Τα περισσότερα αυτοκίνητα ήταν με τα κλειδιά επάνω, μέσα προσωπικά αντικείμενα και είδη υγιεινής, όλα καμένα και άδεια.

Μόλις κάποια μέτρα παρακάτω συνάνθρωποί μας αγκαλιασμένοι ανά τέσσερα άτομα και καμένοι. Οικογένειες ολόκληρες: μπαμπάς, μαμά και ανάμεσά τους τα παιδιά τους, όλοι απανθρακωμένοι στην προσπάθειά τους να σωθούν από τις φλόγες. Έχουμε μεγάλη εμπειρία ως ομάδα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ωστόσο δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Αυτή η εικόνα μας γονάτισε. Στο χωράφι όπου τους εντοπίσαμε δεν υπήρχε γκρεμός, όπως γράφτηκε. Σε 300 μέτρα απόσταση ήταν η θάλασσα, τους χώριζε μόνο ένα εμφανές σημείο που θα μπορούσε να προσπεράσει και ένα πεντάχρονο παιδί.

Απλώς οι συνθήκες και η δύναμη της φωτιάς ήταν τέτοιες που δεν πρόλαβαν να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Και απανθρακώθηκαν και οι 26. Γενικά, χρειάζεται ειδική εκπαίδευση για να ξεχωρίσεις έναν άνθρωπο από τη στάχτη. Έτσι διαπιστώσαμε ότι ανάμεσα στους 26 βρίσκονταν έξι παιδιά. Ήδη επιχειρησιακά, ο Ερυθρός Σταυρός έχει διαθέσει εκατό άτομα σε βάρδιες για να εντοπίσουμε τους υπόλοιπους αγνοούμενους και να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες.

Για να απεγκλωβίσουμε κόσμο μέσα από τα καμμένα σπίτια χρειάστηκε να ανέβουμε σε βράχια και διάφορα άλλα επικίνδυνα μέρη με σχοινιά. Μας έπιανε ο κόσμος και μας εκλιπαρούσε να τους βοηθήσουμε να βρουν τους δικούς τους ανθρώπους. Συγκεκριμένα μια κυρία, καθώς ερχόμασταν στην περιοχή, μάς έκλεισε τα οχήματά μας και μάς παρακαλούσε να την ακολουθήσουμε. Μας έλεγε: “βοηθήστε με. Καίγεται το σπίτι μου και μέσα βρίσκεται η μητέρα μου”.

Δυστυχώς, η μητέρα της δεν τα κατάφερε. Πολύς κόσμος επίσης, αναγκάστηκε να πέσει στη θάλασσα για να σωθεί από τη φωτιά με αποτέλεσμα να πνιγεί. Ακόμη και τώρα, ψάχνουμε ανθρώπους που ενδεχομένως χάθηκαν στο νερό. Ο Ερυθρός Σταυρός θα φύγει τελευταίος από τις πληγείσες περιοχές. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να βρεθούν οι αγνοούμενοι».