Συγκλονίζει η φωτιά στο Ρέθυμνο: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Εκκενώθηκαν οικισμοί

16 Ιουλίου, 2022 1:04 ΠΜ
More videos

Δύσκολες είναι οι ώρες στο Ρέθυμνο με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο με τους δυνατούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο τους.

Το βράδυ της Παρασκευής (15.07.2022) δόθηκε εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες όπως αναφέρει το creta24.gr

Στην πυρκαγιά στον Ορνέ Ρεθύμνου οι πυροσβεστικές δυνάμεις προστατεύουν τα χωριά Νέα Κρύα Βρύση, Μέλαμπε, απ’ όπου έχει περάσει και πάει νότια, στον οικισμό Σαχτούρια. Στην περιοχή θα διατηρηθούν οι ισχυροί άνεμοι μέχρι 05:00 το πρωί δυσκολεύοντας το έργο της κατάσβεσης.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις με τη δύση του ηλίου, και πλέον μόνο οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα. Στη μάχη της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 110 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, Ερυθρός Σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα.

Οι καταστροφές είναι μεγάλες, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να έχουν μείνει στο σκοτάδι.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος οικισμός του Ρεθύμνου για τον οποίο δόθηκε εκκένωσης ήταν οι Μέλαμπες, όμως «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη», σύμφωνα με τις Αρχές και καίει ασταμάτητα. Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του OPEN ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, οι άνεμοι πνέουν 8 μποφόρ το βράδυ της Παρασκευής.

Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταστράφηκε το γήπεδο Μελάμπων που βρίσκεται στην άκρη του χωριού.

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.

Μπορεί να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, όμως, οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και στο σημείο βρίσκονται εθελοντές Σαμαρείτες, μαζί με την ομάδα εθελοντών του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, για να τους παρέχουν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που τις χρειαστούν.

Στο νοσοκομείο ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης – Είχε εγκλωβιστεί στις Μέλαμπες

Η ΕΡΤ ανέφερε ότι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Ταταράκης.

Νωρίτερα πάντως ο ίδιος, μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, είχαν εγκλωβιστεί στις Μέλαμπες, όμως στήθηκε άμεση επιχείρηση απεγκλωβισμού και έτσι απέφυγαν τα χειρότερα.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία.

Η ειδοποίηση από το 112 για την πρώτη εκκένωση:

Το creta24.gr αναφέρει, μάλιστα, ότι μισθωμένα λεωφορεία από την Περιφέρεια Κρήτης, έχουν διατεθεί για να μεταφέρουν όποιον το επιθυμεί στο κτίριο του δημαρχείου στο Σπήλι.