Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΣυγκλονιστικός Νικήτας Τσακίρογλου: «Η Ελλάδα εξάγει σύγχρονους Αγίους και δίνει στην ανθρωπότητα...

Συγκλονιστικός Νικήτας Τσακίρογλου: «Η Ελλάδα εξάγει σύγχρονους Αγίους και δίνει στην ανθρωπότητα το φως τους»

Ο Νικήτας Τσακίρογλου είναι έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος του θεάτρου, από τους κορυφαίους ηθοποιούς του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου. Στη μακρόχρονη καριέρα του στο σανίδι έχει παίξει πλήθος ρόλων του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου (ελληνικού και ξένου) και διακρίνεται για τη ρωμαλέα φωνή του, την άρτια εκφορά του λόγου και το λιτό παίξιμό του.

Για την επιτυχία που γνώρισε η ιστορική – βιογραφική σειρά «Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον Ουρανό» μίλησε ο Νικήτας Τσακίρογλου σε μία συγκλονιστική συνέντευξη.

43 4 1024x576 1

Ο σπουδαίος ηθοποιός μίλησε στην εφημερίδα Espresso που απέσπασε σωρεία θετικών σχολίων και μηνυμάτων για τον ρόλο του στην σειρά και συγκινεί μιλώντας για την επίσκεψή του στον Άγιον Όρος μαζί με τον αείμνηστο σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο.

Κύριε Τσακίρογλου, γιατί είπατε «ναι» σε αυτή τη σειρά;

44 3 1200x720 1

Γιατί το να υποδυθώ τον άγιο Αρσένιο ήταν μεγάλη ευλογία και μακάρι να γίνουν και άλλες θρησκευτικού περιεχομένου σειρές με άλλους αγίους της Ορθοδοξίας μας. Η Ελλάδα γέννησε άγιους ανθρώπους που στεφανώθηκαν με την υπομονή τους, την ομολογία πίστης, τα μαρτύριά τους από τον Κύριο. Όταν μου έγινε η πρόταση για τη σειρά, είδα πρώτα από όλα αν ενδιαφέρει εμένα, αν είναι σημαντική, ποιοι θα είναι οι συντελεστές, το καστ και όταν διαπίστωσα την ποιότητα, είδα τα διακριτικά της, είπα το «ναι».

Πώς προσεγγίσατε υποκριτικά τον άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη;

Καταρχάς διάβασα πάρα πολλά βιβλία για τον άγιο. Είναι ένας σύγχρονος άγιος της χριστιανοσύνης και είναι πλέον πολύ τιμητικό για μένα να τον υποδυθώ αυτόν τον φωτεινό ποιμένα, ιεράρχη και στύλο της Ορθοδοξίας. Μόνο και μόνο που συμμετείχα σε αυτή τη σειρά και ασχολήθηκα με αυτή είναι για μένα δώρο ζωής.

45 3 1060x552 1

Νικήτας Τσακίρογλου για τον Άγιο Παΐσιο

Για τον άγιο Παΐσιο τι ξέρατε;

Ο Άγιος Παΐσιος είναι και αυτός ένας σύγχρονος άγιος, ένας Αγιορείτης γέροντας που αγαπήθηκε πάρα πολύ από τον κόσμο και χαριτώθηκε από τον Χριστό μέχρι και να θαυματουργεί. Πόσο ευλογημένοι ήταν αυτοί που τον συνάντησαν, που μίλησαν μαζί του στο Άγιον Όρος, που φίλησαν ως πνευματικά του παιδιά το χέρι του, που τους είπε με το προορατικό του χάρισμα τι θα γίνει στο μέλλον τους, που τους φώναξε με το όνομά τους ενώ δεν τους γνώριζε, που τους φανερώθηκε.

Πολύ θα ήθελα να συμβεί αυτό. Πιστεύω πολύ στην Ορθοδοξία και έχω πολύ σεβασμό στην ιεροσύνη. Μέσα από τη σειρά βάλαμε ένα καλό θεμέλιο να φανούν η ζωή και το έργο του αγίου Παϊσίου και μέσα από αυτό ελπίζω να παραδειγματιστούμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Ο άγιος Παΐσιος είχε τον άγιο Αρσένιο μέντορά του.

Ο άγιος Αρσένιος τον βάφτισε και είπε «θα αφήσω πίσω μου έναν καλόγερο στο πόδι μου όταν φύγω από τη ζωή», όπως και έγινε. Ο άγιος Αρσένιος ήταν ο ποιμενάρχης, ο ηγέτης ξεριζωμένων από την Καππαδοκία, που τους κυνηγούσαν οι Τούρκοι να τους σφάξουν. Οδήγησε το ποίμνιό του στην Ελλάδα, στην Κέρκυρα, όπου και άφησε τη ζωή του στον Θεό.

Τι είναι οι άγιοι για τους πιστούς;

Η κατ’ εικόνα και η καθ’ ομοίωσιν του Κυρίου μας. Η μεγάλη ανάγκη του καθενός μας να προστρέξει σε αυτούς και να επικαλεστεί τη χριστιανοσύνη τις δύσκολες στιγμές, να ισορροπήσουμε τα μέσα μας, να καταλαγιάσουμε την εσωτερική μας φωνή με Αγιο Φως και να ελπίσουμε ξανά. Η Ελλάδα «εξάγει» σύγχρονους αγίους και δίνει στην ανθρωπότητα το φως τους.

Εχουμε τόσα σημαντικά προσκυνήματα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει άμεση σχέση με την Ορθοδοξία. Με τη βοήθεια των αγίων μας ατσαλώνεται η πίστη απέναντι στις δοκιμασίες του κακού, απέναντι στα εμπόδια της ζωής. Δυστυχώς η σημερινή κοινωνία έχει ξεφύγει πάρα πολύ.

Βία, εγκληματικότητα, πολλά τα αμαρτήματά μας και η γενιά μας, πάρα όσα μας συμβαίνουν, τις πολλές συμφορές, φαντάζει αμετανόητη. Ο Κύριος κάτι περιμένει από εμάς για να μας συγχωρέσει, τη μετάνοια, την πίστη μας, την αγάπη μας. Πρέπει να ξανασυναντήσουμε τον Χριστό, να τον βάλουμε και να τον βρούμε στη ζωή μας. Πρέπει σε όλες τις συμφορές που συμβαίνουν να μην απομακρυνόμαστε από τον Χριστό, αλλά να προστρέχουμε σ’ Αυτόν για να τον βρούμε. Πρέπει να λέμε συχνά τη φράση «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», «Θεέ μου, βοήθησέ με», όσες περισσότερες φορές μπορούμε.

Νικήτας Τσακίρογλου για το Άγιον Ορος

Έχετε πάει στο περιβόλι της Παναγίας, το Άγιον Ορος;

Εχω πάει και θέλω να πάω ξανά γιατί φεύγοντας από εκεί ένιωσα έναν καθαγιασμό, έναν φωτισμό, μια καθαρότητα. Ήμουν, θυμάμαι, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αγιον Ορος, καθώς είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη, ήταν για εμάς μαζί με τον φίλο μου, συμμαθητή και μετέπειτα σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο ένας στόχος ζωής να το επισκεφτούμε, πράγμα το οποίο και κάναμε. Εκεί προσκυνήσαμε τη Χάρη της Παναγίας μας σε πολλές μονές και βρήκαμε φωτεινούς διδασκάλους.

Ένιωσα ύστερα από αυτό το οδοιπορικό στα μοναστήρια και το προσκύνημα των εικόνων της Θεοτόκου μας μια καθαρότητα. Πιστεύω πολύ στον Θεό, σε όλους τους αγίους μας και έχω μεγάλη αγάπη στον Χριστό μας, γιατί λόγω της μεγάλης του σταυρικής θυσίας πήρε όλες τις αμαρτίες μας και νίκησε το σκότος, τον θάνατο, τον μεγάλο εχθρό του ανθρώπου, τον διάβολο, και μας οδήγησε στην αιώνια ζωή και την Ανάσταση. Ο μεγάλος φόβος του ανθρώπου, ο υπαρξιακός, νικήθηκε με την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Ο λόγος του Χριστού είναι λόγος αγάπης, αλληλεγγύης και συγχώρεσης.

Οι μεγάλες δεσποτικές εορτές μάς θυμίζουν την ύπαρξη του Χριστού μας και την ανάγκη για προσευχή και χαρά. Ο άγιος Αρσένιος ως θαυματουργός ήταν ένας ιεράρχης που οδηγούσε την κοινωνία, είχε μεγάλη σχέση με το ποίμνιό του και, όταν τους κυνηγούσαν οι Τσέτες να τους ξεκληρίσουν, εκείνος τους οδήγησε στη σωτηρία και τη λύτρωση. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται σειρές για τους αγίους της χριστιανοσύνης μας. Δεν είδατε την ταινία «Αγιος Νεκτάριος»; Ο άγιος Νεκτάριος, ο θαυματουργός άγιος του αιώνα μας και της Αίγινας, ενσαρκώθηκε τόσο σεμνά από τον Αρη Σερβετάλη. Αυτή η σεπτή του φυσιογνωμία, η γεμάτη υπομονή, παρ’ όλα όσα πέρασε από τις συκοφαντίες κακών ανθρώπων και ζηλόφθονων ιερέων, είναι παράδειγμα έντιμου βίου.

Η μεγάλη αποδοχή της ταινίας «Ο άνθρωπος του Θεού» και τώρα της τηλεοπτικής σειράς του αγίου Παϊσίου είναι μεγάλη χαρά και ελπίδα. Ο Χριστός μάς δείχνει τον δρόμο. Χωρίς Χριστό δεν βγαίνει η ζωή. Δεν μπορούμε να αρνούμαστε τον Δημιουργό μας, τον έχουμε ανάγκη, έχουμε βαπτιστεί σ’ Αυτόν. Ήταν μεγάλο στοίχημα για μένα να πλησιάσω σεναριακά τη μορφή του αγίου, την ιστορία του, το ήθος του ανδρός, και όλα αυτά έγιναν με σεβασμό προς τη ζωή του. Μέσα από τον βίο των αγίων μας, που πέρασαν τόσα μαρτύρια, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Έχετε πάει στους Αγίους Τόπους;

Με το θέατρο και ως καλεσμένος του υπουργείου Πολιτισμού είχα πάει στο Ισραήλ αλλά δεν κατάφερα να πάω στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσω τον Πανάγιο Τάφο. Θα ήθελα να το κάνω, αν με ευλογήσει ο Θεός. Και μακάρι να παίξουμε και μια θεατρική παράσταση στην Ιερουσαλήμ, να αξιωθούμε ως Εθνικό Θέατρο. Ο Χριστός μάς έδωσε την ελεύθερη βούληση και επιλογή από τη μεγάλη του αγάπη, και μέχρι και την τελευταία στιγμή επιδιώκει τη μετάνοιά μας και θα μας δώσει τη συγχώρεσή του για να μας βάλει στην αγκαλιά του.

Τα πιο σημαντικά