Τρίτη, 28 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΣυγκίνηση στην Χίο: Ο ιστορικός επιτάφιος από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ...

Συγκίνηση στην Χίο: Ο ιστορικός επιτάφιος από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ ξαναστολίστηκε

Με θρησκευτική κατάνυξη και υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, τελέστηκε η περιφορά του ιστορικού Επιταφίου της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλο, 100 χρόνια μετά την τελευταία φορά που ο συγκεκριμένος Επιτάφιος λιτανεύθηκε στη Μικρασιατική γη.

Με δάκρυα στα μάτια, οι απόγονοι των Μικρασιατών προσφύγων της Κρήνης Μικράς Ασίας, έθεσαν τον ιστορικό Επιτάφιο του 1800 στους ώμους τους και περιήλθαν τα στενά του προσφυγικού συνοικισμού, αντικρίζοντας τις απέναντι ακτές και ενθυμούμενοι τις ιστορίες των προγόνων τους, κατά την μεγάλη καταστροφή του 1922.

100 χρόνια μετά, ο ιστορικός Επιτάφιος, που διασώθηκε από τους ίδιους τους πρόσφυγες και μεταφέρθηκε στη Χίο μαζί με άλλα πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια, από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ, βγήκε στα στενά του Καστέλου, ως φόρος τιμής τις αλησμόνητες πατρίδες, στους προγόνους τους που κατάφεραν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν στην Ελλάδα αλλά και σε όσους έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν από τη μανία των ατάκτων του Κεμάλ.

Στην κεφαλή της πομπής υπήρχε η σημαία της εθνικής μνήμης του 1922 ενώ η περιφορά του Επιταφίου ήταν πάνδημη υπό τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, ο οποίος σε μία συμβολική ένδειξη τιμής στην μνήμη των Μικρασιατών σήκωσε και ο ίδιος τον Επιτάφιο.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Τα πιο σημαντικά