Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα για τις μάσκες στα σχολεία

6 Σεπτεμβρίου, 2020 10:40 ΜΜ
More videos

Με σύνθημα «όχι στις μάσκες στα σχολεία» γονείς πραγματοποιούν αυτήν την ώρα συγκέντρωση στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Να αρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία ζητούν γονείς και οπαδοί που τάσσονται κατά του συγκεκριμένου μέτρου προστασίας. Αυτήν την ώρα μάλιστα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της χώρας. Όλα ξεκίνησαν από ένα διαδικτυακό κάλεσμα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για τη χρήση μάσκας.

Με βασικό σύνθημά τους: «όχι υποχρεωτικά τεστ» και «όχι υποχρεωτικές μάσκες στα σχολεία» επιδιώκουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα συνεχίζουν να είναι τριψήφια. Στην Αθήνα αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν την αντίθεσή τους με τον εν λόγω μέτρο πραγματοποιώντας συγκέντρωση στο Σύνταγμα. svg%3E svg%3E

Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιείται μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, με τους διαμαρτυρόμενους να υποστηρίζουν ότι θέλουν να προστατέψουν τα παιδιά τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το thestival.gr, μερίδα συγκεντρωμένων με μαύρα ρούχα επιτέθηκε φραστικά στα τηλεοπτικά συνεργεία που πήγαν να καλύψουν την εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια τα ίδια άτομα προπηλάκισαν και έτρεψαν σε φυγή δύο άτομα που φέρονται ότι ήταν αλλοδαποί. Σημειώνεται πως κανένας από τους συγκεντρωμένους δεν φοράει μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό. svg%3E svg%3E

«Ναι στο σχολείο, όχι στις μάσκες», λένε και ορισμένοι γονείς μαθητών του Αιγίου, που συγκεντρώθηκαν και αυτοί το απόγευμα της Κυριακής στην προγραμματισμένη κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε και στην Πάτρα, στις 19:00 το απόγευμα, στην Πλατεία Γεωργίου.

Τι ισχύει για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σχολεία:

  • Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού.
  • Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική. Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
  • Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.
  • Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα. Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα. Η κυβέρνηση θα διαθέσει μάλιστα δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Ποιοι  εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας:

  • Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
  • Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
  • Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό