Συμπαθούμε τον Πούτιν αλλά θέλουμε τη σιγουριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Έρευνα ΠΑΜΑΚ

8 Οκτωβρίου, 2017 5:47 ΜΜ
More videos

Τελικά, τι είμαστε ως λαός, ρωσόφιλοι ή ευρωπαϊστές; Στην πραγματικότητα η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη, όπως φαίνεται και από τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής.

Αναλυτικότερα, στην έρευνα γνώμης του ΠΑΜΑΚ (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας (57,7% θετικές γνώμες). Ακόμη θετικότερες είναι οι γνώμες για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, καθώς υπερέχει σημαντικά της καγκελαρίου Merkel (56% αρνητικές απόψεις) όσο και του προέδρου Trump (73% αρνητικές γνώμες).

Οι ερωτώμενοι εκφράζονται θετικά απέναντι στον Putin και με όρους εμπιστοσύνης. Στο ερώτημα “ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για ηγέτη στα παγκόσμια πράγματα”, ο Putin συγκεντρώνει 41,5%, η Merkel 27,5% και ο Trump μόλις 5%. Ο Putin μάλιστα θεωρείται ότι υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα της Ελλάδας έναντι της Merkel και του Trump.

Όταν όμως τα ερωτήματα γίνονται πιο συγκεκριμένα, η κοινή γνώμη φαίνεται να τηρεί πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο. Το 59,5% υποστηρίζει πως στη Ρωσία η Δημοκρατία δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και δεν υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα (51,5%). Αντίθετα, η ΕΕ αποσπά υψηλή δημοφιλία τόσο για τη δημοκρατική λειτουργία  όσο και για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, χωρίς να ισχύει όμως το ίδιο και για τις ΗΠΑ.

Τα πράγματα χειροτερεύουν για τη Ρωσία, όσον αφορά θέματα ορθολογικών προσωπικών επιλογών, όπως είναι η εργασία και οι σπουδές. Χαρακτηριστικά, στο ερώτημα επιλογής μιας χώρας για σπουδές, το 68% θα επέλεγε μια χώρα εντός της ΕΕ και το 23,5% τις ΗΠΑ.

Συνοπτικά, η έρευνα του ΠΑΜΑΚ δείχνει ότι ο αντιαμερικανισμός παραμένει μια σταθερά της ελληνικής κοινής γνώμης που ενισχύεται από την πολύ αρνητική εικόνα του Trump. Ο ευρωπαϊσμός, παρά την άνοδο τα τελευταία χρόνια του σκεπτικισμού, συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχο ρεύμα. Ο φιλοευρωπαϊσμός μας φαίνεται να στηρίζεται σε μια ορθολογική πρόσληψη της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρώπη, δηλαδή στην πεποίθηση πως έχουμε συμφέρον να βρισκόμαστε στην ΕΕ, αλλά απουσιάζει το “συναίσθημα”. Το “ρωσικό κόμμα” διαθέτει ένα 20-25% σκληρού πυρήνα, που σε ορισμένα ζητήματα γίνεται πλειοψηφικό ρεύμα.

[protagon] [Καθημερινή της Κυριακής]