Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαSWIFT: Ξεκάθαρο «ναι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αποπομπή της Ρωσίας

SWIFT: Ξεκάθαρο «ναι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αποπομπή της Ρωσίας

«Στηρίζουμε καθαρά την πρόταση για το SWIFT», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αποτυπώνοντας την άνευ αστερίσκων καθαρή θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της αποπομπής της Ρωσίας από την Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία, την αποκαλούμενη SWIFT, που θεωρείται το «υπερόπλο» εναντίον της Μόσχας, καθώς οδηγεί στον οικονομικό της στραγγαλισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις στη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός εξέπεμψε μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στον αναθεωρητισμό, που όπως τόνισε συνιστά τη βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να δεσμευτούν στην εφαρμογή του πλαισίου κυρώσεων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από θέση αρχής η Ελλάδα είναι κατηγορηματικά απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους, γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής ότι η αντίδραση της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ να είναι αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παραβίασε τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.

Και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε νωρίτερα άλλωστε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της χώρας μας υπέρ των «πιο αυστηρών κυρώσεων» της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμος για παροχή ελληνικής βοήθειας στην Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει προ πολλού την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, προκειμένου να διαθέτει τη βούληση, τα μέσα και την επιρροή για να εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. «Μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη», έχει πει χαρακτηριστικά. Την άποψη αυτή επανέλαβε εμφατικά και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ συνδέοντάς τη με την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας του ΝΑΤΟ και τονίζοντας πως αυτό προϋποθέτει ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνά τους και να συνδράμουν περαιτέρω στη Συμμαχία.



Τα πιο σημαντικά