«Σβήσε το φεγγάρι»: Ένα από τα καλύτερα ζεϊμπέκικα του Δημήτρη Μητροπάνου.

18 Απριλίου, 201610:09 ΜΜ
More videos

Γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία στα Τρίκαλα – από την οποία καταγόταν η μητέρα του – στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία.

Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας το Καππά.[1] Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειας του. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων.

Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, μετέβη στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Παράλληλα, οργανώθηκε στη Νεολαία των Λαμπράκηδων, καθώς είχε ήδη πολιτικοποιηθεί από νωρίς, δεχόμενος μάλιστα απειλές ότι δε θα τον άφηναν να σπουδάσει λόγω των αριστερών του καταβολών.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος έχει ερμηνεύσει πολλά από τα κορυφαία ζεϊμπέκικα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Ένα από αυτά είναι και το «Σβήσε το φεγγάρι» που κυκλοφόρησε το 2005 στο album: «Πες μου τ’ αληθινά σου». Ένα τραγούδι σε μουσική του Στέφανου Κορκολή και στίχους του Νίκου Μωραΐτη.

Ακούστε το υπέροχο κομμάτι:

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News