Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
υγείαΣuναγερμός για επıδnμία καpκiνου στους κάτω των 50 χρόνων - Ο άγνωστος...

Σuναγερμός για επıδnμία καpκiνου στους κάτω των 50 χρόνων – Ο άγνωστος παράγοντας που αuξάνεı τις πıθανότnτες

Μπορεί να ευθύνεται ένας παράγοντας που ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί, ανέφερε ειδικός στον απόηχο της ανακοίνωσης της Κέιτ Μίντλετον – Αλματώδης άνοδος στις διαγνώσεις σε σχέση με τη δεκαετία του ’90 στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά και τη διάγνωση-σοκ της Κέιτ Μίντλετον, έχει σημάνει συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα για το ενδεχόμενο επιδημίας καρκίνου που χτυπάει νέους ανθρώπους κάτω των πενήντα ετών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την αιτία μιας μυστηριώδους «επιδημίας» καρκίνου, η οποία χτυπάει άτομα με ηλικία μικρότερη των πενήντα χρόνων. Η είδηση πως η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχει καρκίνο έφερε στο προσκήνιο την ανησυχητική τάση που παρατηρείται, με κορυφαίους γιατρούς να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα.

Παρά την πολυετή έρευνα, οι ερευνητές δεν μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια στο τι κρύβεται πίσω από το πρόβλημα. Στον απόηχο της ανακοίνωσης της πριγκίπισσας της Ουαλίας, ένας χειρουργός ισχυρίστηκε ότι μπορεί να ευθύνεται ένας παράγοντας που ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί.

«Ο καρκίνος σε νεαρές ηλικίες δεν είναι καθόλου σπάνιος»

Ο καθηγητής Andrew Beggs, ειδικός χειρουργός παχέος εντέρου και ανώτερος κλινικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είπε: «Μπορεί να υπάρχει ένας άγνωστος περιβαλλοντικός παράγοντας που δεν έχουμε ανακαλύψει, παρά την εκτεταμένη έρευνα». Και πρόσθεσε: «Ο καρκίνος σε νεαρές ηλικίες δεν είναι καθόλου σπάνιος. Διατηρώ μια κλινική για πρώιμο καρκίνο σε ενηλίκους και βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους στα σαράντα τους να προσβάλλονται από καρκίνο».

Πρόσθεσε ότι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν, επίσης, να συμβάλουν στην αύξηση αυτής της τάσης είναι οι καλύτερες μέθοδοι ανίχνευσης καρκίνου, η επίγνωση των συμπτωμάτων και ο καλύτερος έλεγχος γενετικών καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Σημαντική αύξηση στους νέους

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ενώ τα ποσοστά καρκίνου έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα κρούσματα αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα στους νέους. Σύμφωνα με το βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου, το ποσοστό επίπτωσης μεταξύ των νεότερων Βρετανών (ηλικίας 25-49 ετών) είναι τώρα 162,4 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Αυτό είναι 22% υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της δεκαετίας του ’90.

Συγκριτικά, τα ποσοστά για τους άνω των 75 ετών, που αντιπροσωπεύουν περίπου τις μισές περιπτώσεις καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν μόνο κατά 9% την ίδια περίοδο. Τα κρούσματα μεταξύ των κάτω των πενήντα ετών εξακολουθούν να είναι, στατιστικά μιλώντας, σπάνια και αντιπροσωπεύουν μόνο μία στις δέκα περιπτώσεις της νόσου στη Βρετανία. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την αιτία, ανησυχεί τους ειδικούς. Ο ογκολόγος δρ. Shivan Sivakumar από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ περιέγραψε την κατάσταση ως «επιδημία».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια επιδημία νέων (κάτω των πενήντα ετών) που προσβάλλονται από καρκίνο. Είναι άγνωστη η αιτία του γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά βλέπουμε περισσότερους ασθενείς να εμφανίζουν καρκίνο στην κοιλιά». Ο καθηγητής Karol Sikora, παγκοσμίου φήμης ογκολόγος με πάνω από σαράντα χρόνια εμπειρία, είπε στη MailOnline νωρίτερα φέτος ότι οι ειδικοί δεν είχαν ιδέα τι προκαλεί την «τρομακτική» αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, ειδικά μεταξύ νεαρών γυναικών.

Τα πιο σημαντικά