Στόλτενμπεργκ: «Έχουμε πλέον πόλεμο στην Ευρώπη»

25 Φεβρουαρίου, 20224:00 ΜΜ

Για «απρόκλητη και συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αυτό είναι βάρβαρο και το καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια της Ευρώπης», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και προσέθεσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι πίσω με τη βία» και «να υπονομεύσει τους παγκόσμιους κανόνες που κράτησαν την Ευρώπη ασφαλή για δεκαετίες». Επίσης επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στέκονται δίπλα στον γενναίο λαό της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους στη νόμιμη άμυνα».

«Το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη συμμαχία στην ιστορία, και μην κάνουμε λάθος, θα υπερασπιστούμε κάθε σύμμαχο ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση σε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ», είπε στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στις Βρυξέλλες. «Μια επίθεση σε έναν σύμμαχο θα προκαλέσει μια απάντηση από ολόκληρη τη συμμαχία».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ξεκίνησαν επείγουσες διαβουλεύσεις βάσει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης της Ουάσιγκτον του ΝΑΤΟ. Αυτά ξεκινούν όταν «απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα μέρη (ΝΑΤΟ)».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για να επιτρέψει στους διοικητές να μετακινήσουν δυνάμεις πιο γρήγορα. Μίλησε λίγο αφότου οι απεσταλμένοι της υπερατλαντικής συμμαχίας συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις της στην ανατολική της πλευρά κοντά στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

«Αποφασίσαμε, σύμφωνα με τον αμυντικό μας σχεδιασμό για την προστασία όλων των συμμάχων, να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας σε ολόκληρη τη Συμμαχία», ανέφεραν οι πρεσβευτές σε δήλωση. «Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτικά».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Είναι κοινό καθήκον ΕΕ-ΝΑΤΟ η αντίσταση

To νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας «θα περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις που περιορίζουν σκληρά την πρόσβαση της Ρωσίας στις κεφαλαιαγορές», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αυτές οι κυρώσεις θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο (στη Ρωσία). Η οικονομία της Ρωσίας έχει ήδη αντιμετωπίσει έντονες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες», τόνισε συμπληρώνοντας ότι «θα καταστείλουν την οικονομική ανάπτυξή» της. Επίσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «ο δεύτερος βασικός πυλώνας των κυρώσεων αφορά τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογία».

«Τα μέτρα μας θα αποδυναμώσουν την τεχνολογική θέση της Ρωσίας σε βασικούς τομείς, από τους οποίους η ελίτ κερδίζει τα περισσότερα χρήματά της», ανέφερε.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «είναι ο Πρόεδρος Πούτιν που θα πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους πολίτες του. Γνωρίζω ότι ο ρωσικός λαός δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο».

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εργάστηκαν στενά και αυτή η κρίση θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά. Είναι κοινό μας καθήκον να αντισταθούμε στη σοβαρότερη επιθετική ενέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες. Η ενότητά μας είναι η καλύτερη δύναμή μας».

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News