Ομοσπονδία Ποντίων για Σαββίδη: «Είναι πατριώτης χωρίς κίνητρο»

16 Μαρτίου, 2018 5:34 ΜΜ
More videos

Ανακοινώσεις στήριξης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ) στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, μετά το πρόσφατο περιστατικό εισβολής του με όπλο στο γήπεδο της Τούμπας, στο παιχνίδι ΠΑΟΚ- ΑΕΚ, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

«Για τον Πόντιο Σανταίο Ιβάν Σαββίδη», για τον φίλο και άνθρωπο όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στις ανακοινώσεις τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων καθώς και η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη τάσσονται στο πλευρό του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο γήπεδο της Τούμπας.

Η ανακοίνωση της ΠΟΠΣ

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για ανοίκεια επίθεση, προς το πρόσωπο του κ. Σαββίδη, «που έχει ενορχηστρωθεί από συγκεκριμένα παράκεντρα εξουσίας και διαπλοκής». Αναλυτικά, αναφέρει:

«Ουκ ανδρός όρκοι πίστις, αλλ’ όρκων ανήρ»

(Αισχύλος: «Δεν είναι οι όρκοι που μας κάνουν να πιστέψουμε κάποιον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος που μας κάνει να πιστέψουμε τους όρκους»)

Με αίσθημα ευθύνης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί, σχετικά με την ανοίκεια επίθεση που έχει ενορχηστρωθεί από συγκεκριμένα παράκεντρα εξουσίας και διαπλοκής, με στόχο να πλήξει το κύρος του ευπατρίδη Πόντιου, κ. Ιβάν Σαββίδη.

Ως Π.Ο.Π.Σ., έχουμε την υποχρέωση να τοποθετηθούμε με σαφήνεια και χωρίς υπεκφυγές, καθώς διαπιστώνουμε ότι έχει δημιουργηθεί μια «ανίερη συμμαχία» με ξεκάθαρο στόχο να εξοντώσει ηθικά και ουσιαστικά έναν άνθρωπο που έχει ευεργετήσει πολλούς συνανθρώπους μας, έναν πατριώτη που έχει στηρίξει την Ελλάδα και ιδίως τον Ποντιακό Ελληνισμό από εξέχουσες θέσεις ευθύνης και με προσωπικές πρωτοβουλίες του, κόντρα σε ένα κατεστημένο σύστημα, που λειτουργεί και αδρανεί επιλεκτικά, έχοντας σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάντια της χώρας μας.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο διαφορετικές δυνάμεις έχουν συνασπιστεί, προκειμένου να …εκτελέσουν αυτό το «συμβόλαιο δολοφονίας χαρακτήρα» σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη.

Από τον εθνομηδενιστή και αρνητή της Γενοκτονίας, αλήστου μνήμης πρώην Υπουργό Παιδείας που απαξιώνουμε, καν, να κατονομάσουμε, μέχρι τον «καθαρόαιμο Έλληνα», επίσης πρώην υπουργό και πρώην δήμαρχο Πειραιά, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον Πόντιο Ιβάν Σαββίδη «φιλοξενούμενο» στην Ελλάδα…

Την ίδια ώρα, σε πλήρη συστοιχία και εναρμόνιση μεταξύ τους, «στρατευμένα» Μ.Μ.Ε. και δήθεν αντικειμενικοί δημοσιογράφοι εν είδει …καλοθελητών «διυλίζουν τον κώνωπα» και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, κόντρα στην προσφιλή τους πρακτική να «καταπίνουν την κάμηλο», για περιπτώσεις που αφορούν τα (φανερά και κρυφά) αφεντικά τους.

Σε όλη την διάρκεια της μακρόχρονης Ιστορίας της Ομοσπονδίας μας, ουδέποτε διακρίναμε τους συμπατριώτες Έλληνες σε Πόντιους και μη ή σε Βόρειους και Νότιους, ουδέποτε ασχοληθήκαμε με τις κομματικές ή τις οπαδικές προτιμήσεις του οποιουδήποτε, ουδέποτε επηρεαστήκαμε από την οικονομική δύναμη ή τις διασυνδέσεις του οποιουδήποτε. Όμως, είναι γεγονός πως υπάρχει μια εύλογη αμφιβολία για το αν θα είχε δοθεί τέτοια διάσταση, μέσα από τόσο στρεβλή πληροφόρηση, αν ο Ιβάν Σαββίδης δεν ήταν Πόντιος Έλληνας της Διασποράς που είχε επιλέξει να συγκρουστεί με τις καθεστωτικές νοοτροπίες ενός ντόπιου κατεστημένου, αν δεν είχε επιλέξει να επενδύει μόνο στη Β.Ελλάδα.

Είναι τόσο μεγάλη η υποκρισία των -κατά τα άλλα- ηθικολόγων, που υποτιμούν ακόμη και την συγγνώμη του κ. Σαββίδη, αναφορικά με το συμβάν της περασμένης Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας. Τους καταλαβαίνουμε, γιατί αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες της συναναστροφής με άτομα που αντί να δείξουν μεταμέλεια για αποδεδειγμένα σφάλματα και αστοχίες τους (πόσο μάλλον ποινικά αδικήματα) επιχειρούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, υποτιμώντας την κοινή λογική.

Ομως, γιατί τόσο μένος εναντίον του Ιβάν Σαββίδη;

Δεν επιτρέπεται σε έναν Πόντιο επιχειρηματία να βοηθήσει την πατρίδα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, επενδύοντας στην πολύπαθη και παρατημένη Βόρεια Ελλάδα;

Ενοχλεί το ότι ένας επιτυχημένος και ισχυρός Έλληνας της Διασποράς αποφάσισε να μην περιορίζεται σε μια εκ του μακρόθεν και εκ του ασφαλούς κριτική για την σημερινή κατάσταση στην πατρίδα μας, αλλά έχει ενεργοποιηθεί στην πρώτη γραμμή;

Είναι τόσο κακό και επιζήμιο για κάποιους, το ότι βρέθηκε ένας άνθρωπος να στηρίζει, ηθικά και οικονομικά, σοβαρές πρωτοβουλίες υπέρ των εθνικών δικαίων, ενώ όλοι οι …ανευθυνοϋπεύθυνοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και αδυνατούν να πράξουν ή ακόμη και να αντιληφθούν τα στοιχειώδη;

Είναι δυνατόν να κατακρίνεται κάποιος που εκφράζει την μεταμέλειά του ζητώντας δημοσίως συγνώμη, για κάτι που δεν έχει καν σχέση με την διαστρεβλωμένη εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί, την ώρα που είναι στο απυρόβλητο πρόσωπα και ενώσεις προσώπων που αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε πολύ σοβαρότερες υποθέσεις, αλλά αντί για συγγνώμη ζητάνε και τα ρέστα;

Απευθυνόμαστε σε όλους τους «αυτόκλητους κατηγόρους» του κ. Σαββίδη και τους ρωτάμε ευθέως:

Τι συμφέροντα εξυπηρετεί η αναγωγή του συμβάντος της Τούμπας σε μείζον ζήτημα μιας χώρας, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, σε μια περίοδο που τα εθνικά μας ζητήματα ακροβατούν επί ξυρού ακμής;

Είναι προφανές, ότι εξυφαίνεται ένα σχέδιο αποδόμησης της δημόσιας εικόνας του κ. Ιβάν Σαββίδη.

Δηλώνουμε απερίφραστα την συμπαράστασή μας και εκφράζουμε την ανεπιφύλακτη στήριξή μας στον Σανταίο Πόντιο Ιβάν Σαββίδη, τον άνθρωπο που έχει προσφέρει πολύ περισσότερα για τον τόπο μας από όλους όσοι σήμερα τον έχουν βάλει στο στόχαστρο και επιχειρούν να τον σπιλώσουν».

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ. την ανακοίνωση υπογράφουν η Πρόεδρος, Χριστίνα Σεχίδου και ο Γενικός Γραμματέας, Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης.

ΟΣΕΠΕ: «Ο Ιβάν είναι ο πατριώτης χωρίς κίνητρο»

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Ιβάν Σαββίδη και κάνει μια αναφορά στη διαδρομή και τη δράση του.

Πιο αναλυτικά αναφέρουν: «Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη με 38ετή παρουσία και προσφορά στην Πατρίδα, τον πολιτισμό, τον άνθρωπο και την γνώση, αισθάνεται την ανάγκη να σταθεί στην γραμμή της αναφοράς ως μάρτυς στον άνθρωπο Ιβάν Σαββίδη.

Είναι οι στιγμές η σιωπή που άλλες φορές είναι χρυσός μετατοπίζεται σε έναν ρόλο απάθειας στην αδικία. Σήμερα θα σταθούμε αλληλέγγυοι σε έναν συμπατριώτη μας πολύ γνωστό και έχοντα και κατέχοντα. Έναν άνθρωπο με μεγάλη δύναμη και πάνω από όλα με μεγάλη ποντιακή καρδία τον Ιβάν Σαββίδη

Αλλά δεν θα μιλήσουμε σήμερα για τον «δυνατό, σκληρό επιχειρηματία πρόεδρο του ΠΑΟΚ Σαββίδη».

Θα μιλήσουμε για τον φίλο μας, τον άνθρωπο με τα ανθρώπινα.

Αυτά που συγκροτούν έναν κανονικό άνθρωπο με φλέβες και αίμα με τα καλά του και τα κακά του. Με τις μεγαλειώδεις στιγμές του αλλά και τις πολύ στενάχωρες.

Θα μιλήσουμε για τον φίλο μας που τον είδαμε να κλαίει σαν μωρό μπροστά στον Παρασκευά από το Βερολίνο που έρχεται με το αναπηρικό καρότσι σε όλα τα Φεστιβάλ της Ομοσπονδίας μας.

Θα μιλήσουμε για τον φίλο μας που αρνήθηκε δεκάδες φορές να επισκεφτεί το Ογκολογικό Παίδων του ΑΧΕΠΑ ύστερα από φορτικές παρακλήσεις των γονέων που έσωσαν τα παιδιά τους με την στήριξη του. Διότι δεν θέλησε να ακούει ευχαριστώ, του έφτανε να μαθαίνει καλά νέα.

Μιλάμε για τον φίλο μας που βοήθησε ένα μικρό παιδάκι με γονέα από την Αθήνα να σωθεί και το αγκάλιασε στα Τέμπη στο μνημόσυνο όταν αυτό με τον πατέρα του πήγαν μόνοι να τον ευχαριστήσουν.

Θα μιλήσουμε για κείνη την Πόντια φτωχή γιαγιά στο Διαβαλκανικό στο πάρκινγκ ένα βράδυ που την συνάντησε θολωμένος μετά από δικές του επίπονες ιατρικές εξετάσεις και την ρώτησε στα Ποντιακά γιατί κλαις. Δεν είχε χρήματα να σώσει το παιδί της.

Και μετά από καιρό στην Εκκλησία που έχτισε στο Πρόχωμα για τους γονείς του ήρθε μια γιαγιά και τον αγκάλιασε και τον φιλούσε με λυγμούς γιατί δεν ξέχασε τον σωτήρα της, ήταν η γιαγιά του πάρκινγκ.

Μιλάμε για τον φίλο μας που πίνει μόνο νερό και τσάι στις πολύωρες συζητήσεις μας όπου θεωρώντας μας ισότιμους αδελφούς και συνεργάτες μας εμπιστεύεται σχεδόν τα πάντα και μας αφουγκράζεται σαν παιδί. Μιλάμε για τον φίλο μας που πάντα μας κοιτά στα μάτια άλλοτε πολύ αυστηρά άλλοτε σαν πατέρας άλλοτε σαν αδελφός άλλοτε με κλάματα άλλοτε με ένα τεράστιο χαμόγελο.

Για μας ο Ιβάν είναι ο πατριώτης χωρίς κανένα κίνητρο που δεν αφορά την Πατρίδα και την Πίστη. Και αυτό αποδεικνύεται από τον πόλεμο που δέχεται δέκα χρόνια τώρα στην ιστορική του κοιτίδα. Αν ήταν διαφορετικός θα είχε ενσωματωθεί.

Αυτός κάνει παρέα μαζί μας για να τρώει χαβίτς, να πίνει τάν, να ακούει τη Λύρα μας, να χορεύει χέρι χέρι με όλους. Ισχυρός αλλά ταπεινός. Σκληρός αλλά μωρό παιδί.

Ένας απλός γνήσιος Πόντιος του καιρού του.

Εμείς δεν είμαστε αλάθητοι. Πιστεύουμε στον Έναν και Μοναδικό Αλάθητο. Ο οποίος δεν είναι μόνο άνθρωπος. Τα λάθη είναι για μας.

Σημασία έχει η διαδρομή, το πάθος, ο πόθος, η αγάπη για τα κοινά οράματα, τους κοινούς στόχους.

Δηλώνουμε λοιπόν προς όλους, πώς εμείς όλοι μαζί ενωμένοι με λάθη και αδυναμίες αλλά και πίστη στο όνειρο για την Ιστορία μας θα προχωρήσουμε, με τον Ιβάν, τον Χρήστο, τον Βασίλη, τον Κώστα, την Όλγα, την Αθηνά, την Σοφία, και όλους τους Έλληνες Ποντιακής καταγωγής γιατί είμαστε όλοι ΕΝΑ».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Αναστάσιος Οσιπίδης και ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Πεχλιβανίδης.

[trapezounta] [voria]