Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
αληθινές ιστορίεςΣτο πάρτυ του παιδιού μου είναι καλεσμένο το παιδί σου. Όχι όλο...

Στο πάρτυ του παιδιού μου είναι καλεσμένο το παιδί σου. Όχι όλο σου το σόι

Βοηθούσα μία φίλη μου να ετοιμάσει το πάρτι γενεθλίων της κόρης της και παρατήρησα ότι σε κάποια στιγμή κοίταξε το κινητό της και έβγαλε έναν βαθύ αναστεναγμό τη στιγμή που ήμουν ανεβασμένη σε ένα σκαμπό προσπαθώντας να κρεμάσω ένα μεγάλο happy birthday στα ντουλάπια.

Ήταν πολύ αγχωμένη όσο αγχωμένος είναι και κάθε γονιός που ετοιμάζει παιδικό πάρτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει ο γενικός κανόνας του «περιμένετε, κάτι θα πάει στραβά, δεν μπορεί», είτε αυτό είναι η τούρτα και οι χυμοί που θα λερώσουν κάθε τετραγωνικό του χαλιού, είτε κάποια παιδιά που δεν θα μπορέσουν να έρθουν, είτε τα μπαλόνια και τα διακοσμητικά που βγήκαν πολύ λιγότερα απ’ ότι τα υπολόγιζες.

Η φίλη μου όμως αναστέναξε διότι μόλις είχε λάβει ένα μήνυμα από μία άλλη μαμά, η οποία τη ρωτούσε αν θα μπορούσε να φέρει και τα άλλα δύο της παιδιά και όλα αυτά 20 λεπτά πριν ξεκινήσει το πάρτι. Με κοίταξε γεμάτη απελπισία και μου είπε: «Τα έχω υπολογισμένα αλλιώς. Ούτε η τούρτα θα φτάσει ούτε τα φαγητά ούτε τα αναμνηστικά δωράκια που θα τους μοιράσω στο τέλος αν έρθουν κι άλλα παιδιά. Και είναι η τρίτη μαμά που με ρωτάει αν μπορεί να φέρει και τα άλλα παιδιά».

Tην έβλεπα ότι παρά το άγχος της πάσχιζε να κάνει το καλύτερο που μπορούσε και να ευχαριστήσει όλα τα παιδάκια. Θα έκοβε την τούρτα σε μικρότερα κομμάτια, θα έβαζε μερικά πιτσάκια και μερικά τυροπιτάκια ακόμα στο φούρνο και θα αφαιρούσε μερικά αντικείμενα από τις δωροσακούλες που θα τους έδινε στο τέλος για να μπορέσει να εξοικονομήσει δύο ακόμα. Στην τελική, σημασία είχε να πάρει το καθένα κάτι σπίτι του φεύγοντας και ας ήταν κάτι πιο απλό από αυτό που υπολόγιζαν.

Καθώς το πάρτι συνεχιζόταν και με τη φίλη μου τα είχαμε όλα υπό έλεγχο, να ‘σου ένα άλλο παιδάκι έφερε τον αδερφό του, ένα άλλο κοριτσάκι την αδερφή της, ένα άλλο αγοράκι τον ξάδερφό του που τον είχε επισκεφτεί το Σαββατοκύριακο κ.ο.κ. Η φίλη μου το διαχειρίστηκε όσο πιο ήρεμα και ευγενικά μπορούσε. Ενημέρωσε γονείς και παιδιά ότι τα αναμνηστικά δωράκια δεν έφταναν για όλους και θα έπαιρναν μόνο όσα παιδάκια ήταν καλεσμένα. Εν τω μεταξύ πιο μικρά κομμάτια τούρτα δεν έχω δει, αλλά δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα κάποια παιδάκια δεν θα έτρωγαν καθόλου. Ούτε εγώ μπόρεσα να φάω τούρτα ούτε η φίλη μου. Προτιμήσαμε να παραχωρήσουμε τα κομμάτια μας σε κάποια από τα παιδιά που δεν ήταν καλεσμένα, αλλά ήρθαν.

Μετά που έκατσα και το σκεφτόμουν ομολογώ πως δεν μου άρεσε όλο αυτό που έγινε. Η φίλη μου και το παιδί της είχαν καλέσει ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και υποχρεώθηκαν στην ουσία να «εξυπηρετήσουν» σχεδόν άλλα τόσα άτομα μόνο και μόνο επειδή οι καλεσμένοι τους δεν σεβάστηκαν τις επιλογές τις δικές της και του παιδιού της και έφεραν παρέα στο πάρτι όλο τους το σόι.

Τελικά πρέπει να πέφτουμε τόσο χαμηλά και να γράφουμε πάνω σε κάθε πρόσκληση το αυτονόητο, δηλαδή «είναι καλεσμένο στο πάρτι μόνο το παιδί σου και κανείς άλλος;». Όταν δίνουμε μία πρόσκληση για παιδικό πάρτι, εννοείται πως η πρόσκληση αφορά το συγκεκριμένο παιδί και όχι όλο του το σόι. Κατανοώ ότι μπορεί να τύχει κάτι τελευταία στιγμή και να πρέπει να φέρει κάποιος στο πάρτι και το άλλο του το παιδί, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις και όχι συνεχώς και κυρίως, ρωτάς πρώτα και αν ρωτήσεις θα είναι μέρες πριν όχι 20 λεπτά πριν. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να φέρνεις σε ένα πάρτι ξένα άτομα και καμιά φορά χωρίς να ρωτάς.

Είναι ντροπή να πηγαίνεις ακάλεστος σε ένα πάρτι. Δεν θα πήγαινα ποτέ σε γιορτή, στην οποία δεν με έχουν καλέσει προσωπικά. Προσωπικά το βρίσκω πολύ ενοχλητικό και ντροπιαστικό. Επίσης υπάρχει λόγος που στο παιδικό πάρτι προσκλήθηκε μόνο το συγκεκριμένο παιδί και όχι τα αδέρφια του.

Ούτε από κακία το κάνει ούτε επειδή θέλει να κάνει τα αδέρφια-ξαδέρφια τους να αισθανθούν άσχημα. Προσωπικά καλώ τους συμμαθητές των παιδιών μου, γιατί εκείνους γνωρίζουμε και όχι τα αδέρφια τους ή τα ξαδέρφια τους. Επίσης κάποιες οικογένειες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε μία πιο ανοιχτή γιορτή όσο κι αν το θέλουν. Σημαντικό είναι επίσης και το θέμα του χώρου. Αν το σπίτι είναι μικρό, που θα χωρέσει τους 10 συμμαθητές, τα 10 αδέρφια και τα 10 ξαδέρφια – κολλητούς τους; Εκτός αυτού γονείς και παιδιά θέλουν να περάσουν την ιδιαίτερη αυτή μέρα παρέα με αγαπημένα και γνωστά τους πρόσωπα και όχι με αγνώστους.

Το πιο βασικό είναι ότι όταν ο γονιός κάνει τον προϋπολογισμό του, σημαίνει ότι οικονομικά αντέχει μέχρι εκεί και όχι παραπάνω. Έχεις σκεφτεί σε πόσο δύσκολη θέση τον φέρνεις, όταν του φορτώνεις άλλο ένα ή δύο παιδιά χωρίς να είναι καλεσμένα; Αρχίζουν σκέψεις όπως «φτάνει το φαγητό για όλους; Θα φτάσει η τούρτα για όλους; Που θα κάτσουν τόσα παιδιά; Τα αναμνηστικά δωράκια φτάνουν για όλα τα παιδάκια;».

Σε κανένα γονιό δεν αρέσει να φεύγει από το πάρτι του παιδιού του κανένα παιδάκι απογοητευμένο είτε γιατί δεν πρόλαβε να φάει τούρτα είτε γιατί δεν περίσσεψε γι’ αυτό δωράκι φεύγοντας. Δεν είναι όμως στο δικό σου χέρι. Την ευθύνη φέρει καθαρά ο γονιός του παιδιού που είναι καλεσμένο.

Αν εμφανιστείς στο πάρτι με κάνα δυο ακόμα παιδιά ή στείλεις μήνυμα τελευταία στιγμή ρωτώντας αν μπορείς να φέρεις ένα παιδάκι ακόμα, ο άλλος γονιός από ντροπή και μόνο θα δεχτεί και ας μη μπορεί να καλύψει το παιδάκι αυτό. Με λίγα λόγια φέρνεις τον οικοδεσπότη σε δύσκολη θέση καθώς ντρέπεται να αρνηθεί.

Μπορεί από μέσα σου να λες «Σιγά μωρέ. Πολύς ντόρος για το τίποτα. 2-3 παιδάκια παραπάνω είναι το πρόβλημα;», δεν είναι όμως έτσι. Προσπάθησε λίγο να έρθεις στη θέση αυτής της μαμάς και να καταλάβεις πώς νιώθει. Έχει κάνει του κόσμου τις ετοιμασίες για να είναι όλα στην εντέλεια και μέσα σε όλα έρχεσαι να μεγαλώσεις το άγχος της φέρνοντας και άλλα παιδιά που ούτε γνωρίζει ούτε έχει καλέσει, είναι όμως υποχρεωμένη να περιποιηθεί για να μην ακουστεί κανένα παράπονο. Ρώτησες ποτέ τη μαμά αυτή γιατί κάλεσε μόνο 10 ή 20 παιδιά; Ρώτησες αν αντέχει η τσέπη της να καλύψει παραπάνω; Ρώτησες πόσα τετραγωνικά είναι το σπίτι της και αν χωράνε παραπάνω παιδιά; Καλό θα ήταν όλα αυτά να τα σκεφτείς πριν φέρεις μαζί σου τα παιδιά του αδερφού του μπατζανάκη του κουνιάδου σου.

Αν το παιδί σου είναι καλεσμένο σε ένα πάρτι και έχεις και άλλα παιδιά που δεν ξέρεις τι να τα κάνεις, πάρε τηλέφωνο την άλλη μαμά και ρώτησέ τη: στο πάρτι που θα φέρω το παιδί θα μείνουν και οι γονείς ή απλά αφήνουμε τα παιδιά μας και φεύγουμε; Αν σου πει η συγκεκριμένη μαμά ότι το πάρτι αφορά γονείς και παιδιά μπορείς να δώσεις τη θέση σου σε ένα από τα παιδιά σου που θέλουν να πάνε μαζί, σε καμία περίπτωση όμως η απάντηση της μαμάς αυτής δεν σου δίνει το δικαίωμα να «πλακώσεις» και εσύ και ο άντρας σου και τα τρία σου παιδιά. Αν η άλλη μαμά σας πει «Ελάτε όλοι, είστε ευπρόσδεκτοι» και επιμένει, μόνο τότε μπορείς.

Ο κάθε γονιός έχει προνοήσει για ένα συγκεκριμένο αριθμό καλεσμένων. Καλό θα ήταν πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση να δεις έξω από την πρόσκληση που δόθηκε στο παιδί σου τι όνομα γράφει. Αν γράφει ένα σκέτο «Κώστας», τότε είναι καλεσμένος μόνο ο Κώστας και όχι «Κώστας και Σία».

Τα πιο σημαντικά