Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΣτο Ευρωκοινοβούλιο o Τσίπρας για να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης

Στο Ευρωκοινοβούλιο o Τσίπρας για να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην πόλη της Γαλλίας όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα μετά το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων αλλά και το μέλλον της Ευρώπης που ολοένα και περισσότερο συντηρητικοποιείται.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Στρασβούργο, προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου, το βράδυ της Δευτέρας, ο Αλέξης Τσιπρας θα παρευρεθεί σε επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Την Τρίτη (11/09) το πρωί (09.00), ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τρεις ημέρες από τις εξαγγελίες στην 83η ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ξεδιπλώσει τον οδηγικό χάρτη για τη μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα μνημόνια και τα «τραύματα» που άφησαν στη χώρα μας, να περιγράψει την «επόμενη μέρα» που ξημερώνει αλλά και να κάνει μια συνολικότερη τοποθέτηση για τα οικονομικά ζητήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης, αναμένεται να αναφερθεί στη στροφή που παρατηρείται προς το συντηρητισμό, στηρίζοντας τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ στην τελευταία ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης.

Απολογισμός και παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία

Οκτώ μήνες πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019, οι ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό του έργου της Eπιτροπής Γιούνκερ.

Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας είναι και η ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, παρόντος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκινήσει τη συζήτηση της τέταρτης και τελευταίας ομιλίας του για την «Κατάσταση της Ένωσης».

Ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να αναφερθεί στο έργο της Επιτροπής στους δέκα τομείς προτεραιότητας που έθεσε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της και να εξηγήσει τι σκοπεύει να πετύχει μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα κάνουν και αυτοί απολογισμό του έργου της Επιτροπής και θα πουν τί περιμένουν από τα κράτη μέλη πριν τον ερχόμενο Μάιο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης, το πρωί της Τρίτης. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο από τον πρόεδρο του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι και του Αλ. Τσίπρα.

Η επόμενη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει προγραμματιστεί για την πρώτη σύνοδο ολομέλειας του Οκτωβρίου στο Στρασβούργο με τον Εσθονό πρωθυπουργό, Γιούρι Ράτας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στην ολομέλεια του ΕΚ

Ο Ζόραν Ζάεφ μιλάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Πέμπτη το πρωί.

Στην ομιλία του, ο κ. Ζάεφ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της τελευταίας τον περασμένο Ιούνιο. Το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί επισήμως από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Κράτος δικαίου στην Ουγγαρία: Ψηφοφορία για το αν η ΕΕ πρέπει να παρέμβει για να υπερασπιστεί τις αξίες της

Παρόντος του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία πριν διεξαχθεί ψηφοφορία (Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου) που θα καλεί την Ένωση να αντιδράσει σε εξελίξεις στη χώρα αυτή.

Θεωρούν ότι οι εξελίξεις αυτές στοιχειοθετούν κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών της. Ο ούγγρος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις απόψεις του κατά την έναρξη της συζήτησης.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ έχει ήδη συμφωνήσει ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και προτείνει στην ολομέλεια να καλέσει, με ψήφισμά της τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το ‘Αρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρόταση με εισηγήτρια τη Γιούντιθ Σαργκεντίνι (Πράσινοι, Ολλάνδια), χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ, δηλαδή 376 καθώς και τα δύο τρίτα των ψηφισάντων. Εφ όσον εγκριθεί, θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της Ένωσης

Θα είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος.Τα πιο σημαντικά