Στο χείλος της χρεοκοπίας η Βενεζουέλα ζητά αναδιάρθρωση χρέους

4 Νοεμβρίου, 201710:48 ΠΜ
More videos

Τον «ξαφνικό θάνατο» της οικονομίας της Βενεζουέλας προσπαθεί να αποφύγει ο Νίκολας Μαδούρο ο οποίος ζητά από τους δανειστές της χώρας αναδιάρθρωση χρέους, αφού το Καράκας αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές της.

Το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας αγγίζει τα 89 δισ. δολάρια και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει 1,1 δισ. δολάρια για την αποπληρωμή ομολόγου της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA που έληξε χθες Πέμπτη.

Παράλληλα προανήγγειλε την κατάρτιση επιτροπής που θα προσπαθήσει να βρει τη λύση έκτακτης ανάγκης με «αναδιάρθρωση όλων των μελλοντικών πληρωμών» προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών.

Πάντως, όπως σημειώνουν τα ξένα μέσα του οικονομικού Τύπου, η κίνηση αυτή του Μαδούρο είναι μάλλον απίθανο να βελτιώσει την κατάσταση στη χώρα, που εδώ και καιρό έχει ελλείψεις ακόμη και σε βασικά τρόφιμα και φάρμακα. Πιο πιθανό σενάρια, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, είναι η Βενεζουέλα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στη χώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν επιτρέπουν σε αμερικανικές τράπεζες και εταιρείες να συμμετέχουν ή ακόμη και να διαπραγματεύονται τέτοιου είδους συμφωνίες, επομένως τα περιθώρια δεν υπάρχουν για πολλούς ελιγμούς. Επομένως, η πιο πιθανή λύση για τον Μαδούρο είναι η μονομερής αθέτηση πληρωμών, σημειώνει χαρακτηριστικά το CNBC.

Ο Μαδούρο παρουσίασε χαρτονόμισμα αξίας 100 χιλιάδων μπόλιβαρ

Για να καλοπιάσει τους συμπολίτες τους που έχουν «γονατίσει» από τη φτώχεια και την ανέχεια, ο ισχυρός άνδρας της ΒενεζουέλαςΝικολάς Μαδούρο, παρουσίασε σε τηλεοπτικό διάγγελμα το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα αξίας 100.000 μπόλιβαρ.

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας έταξε επίσης στον λαό ότι θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30%. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, το νέο χαρτονόμισμα θα αξίζει λιγότερο από 2,5 δολάρια ΗΠΑ. Το αμέσως μεγαλύτερο χαρτονόμισμα που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες άξιζε περίπου 50 σεντς ΗΠΑ.

Με τις νέες ανακοινώσεις, ο Μαδούρο προσπαθεί να γίνει αρεστός στους συμπολίτες του, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει ένα πιάτο φαγητό και δίνει καθημερινά μάχη για να επιβιώσει.

Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές, το μέτρο που ανακοίνωσε θα εκτινάξει τον πληθωρισμό και σε καμία περίπτωση δεν θα ανακουφίσει τους πολίτες της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της χώρας περιμένουν υπομονετικά στις ουρές έξω από σούπερ μάρκετ που σχηματίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν ένα κουπόνι με τα βασικά είδη διατροφής, όπως γάλα και ρύζι.

Υπενθυμίζεται ότι, σχεδόν ένα μήνα, πριν στις 4 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Μαδούρο είχε επιβάλει περιορισμό στις τραπεζικές αναλήψεις. Καθημερινά παρατηρούνται πλέον ουρές τόσο στα ATM όσο και στα ταμεία των τραπεζών, όπου οι υπάλληλοι δίνουν έως το ποσό των 10.000 μπόλιβαρ ανά πελάτη, χρήματα που δεν επαρκούν ούτε για την αγορά εισιτηρίου για το λεωφορείο. Στις υπαίθριες αγορές τα κρεμμύδια κοστίζουν 4.000 μπόλιβαρ το κιλό. Με τη χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου, οι διαδηλωτές συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις ζητώντας την παραίτηση Μαδούρο.

[news] [protothema]

 

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News