«Στο αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ναι»: Μια εκπαιδευτικός εξηγεί

8 Ιανουαρίου, 2022 6:24 ΜΜ
More videos

Το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου έχει διχάσει γονείς, εκπαιδευτικούς, ακόμη και τους ειδικούς. Είναι τελικά ασφαλές να γυρίσουν τα παιδιά στα θρανία, με την μετάλλαξη Όμικρον να καλπάζει και τα κρούσματα να καταγράφουν τετραψήφια νούμερα;

Μία εκπαιδευτικός με ανάρτησή της στα μέσα κοινωικής δικτύωσης, αναφέρεται αναλυτικά στο ζήτημα του αν πρέπει να ανοίξουν ή όχι τα σχολεία τη Δευτέρα και εξηγεί τους λόγους της τοποθέτησής της.

«Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολλή συζήτηση για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία με τόσα κρούσματα ή όχι. Η γνώμη μου ως εκπαιδευτικού και ως γονέα είναι αδιαμφισβήτητα ναι.

Τα παιδιά ΠΡΕΠΕΙ να είναι στο φυσικό τους περιβάλλον, στο σχολείο και εντός της σχολικής κοινότητας. Το webex λειτούργησε θετικά (ή τελοσπάντων μη αρνητικά) μόνο για κάποιους πολύ καλούς και ευπροσάρμοστους μαθητές (με εξαιρέσεις) των μεγάλων τάξεων. Στην πλειοψηφία μας, ακόμη κουβαλάμε οι εμπλεκόμενοι ως τραύμα την περίοδο webex και ακόμη πληρώνουμε σε γνωστικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο τα «σπασμένα» της περσινής χρονιάς.

Επιπλέον, θεωρώ πως αυτό που τίθεται είναι ένα ψευδοδίλημμα, καθώς κλειστά σχολεία δεν συνεπάγεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Κανείς γονιός, απ’ ό,τι αφουγκράζομαι, δεν προτίθεται να «κλειδώσει» το παιδί στο σπίτι, τα playdates για τα μικρά παιδιά θα πηγαίνουν και θα ‘ρχονται (οι γονείς των μικρών είναι πολύ αγχωμένοι μετά τη χρονιά που πέρασε για την κοινωνικοποίησή τους). Όσο για τους εφήβους, προφανώς θα συναντούν τους φίλους τους, δεν υπάρχει περίπτωση να απομονωθούν (από πέρσι μάλιστα όταν είχε παραγίνει η τηλεκπαίδευση είχαν ξεκινήσει να παρακολουθούν το τηλεμάθημα δυο δυο-και ποιος τους αδικεί; Εδώ δεν αντέχουμε εμείς οι ενήλικες τη μοναξιά!).

Στα σχολεία γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από όλους να τηρούνται τα μέτρα, άρα ναι μεν υπάρχει ο συγχρωτισμός, αλλά τουλάχιστον είναι ελεγχόμενος (μάσκες και ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος). Αν κλείσουν τα σχολεία, τα παιδιά θα βρίσκονται οπουδήποτε ανεξέλεγκτα, άρα η ιχνηλάτηση δεν θα δύναται να γίνει οργανωμένα από την πολιτεία και δωρεάν (θυμίζω ότι σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο με δωρεάν ελέγχους).

Τα παιδιά έχουν μέγιστο όφελος από την παρουσία τους στο σχολείο, ιδίως τώρα πια που οι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί και που η όμικρον, απ’ ό,τι φαίνεται, επιφέρει ήπια νόσηση στα παιδιά. Εν κατακλείδι, το τι διατηρεί κανείς σε μια κρίση (γενικότερα) είναι ενδεικτικό του τι θεωρεί σημαντικό. Αν θεωρούμε την παιδεία το Α και το Ω σε μία κοινωνία, τα σχολεία πρέπει να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν και τα τελευταία που θα κλείσουν.

Αυτά και καλή φώτιση-μέρα που ´ναι!»

Πηγή: infokids.gr