Στην Νορβηγία κατασκευάζουν υποβρύχια πλωτά τούνελ για την μετακίνηση των αυτοκινήτων

26 Ιουλίου, 2016 11:07 ΜΜ
More videos

Η Νορβηγία είναι γνωστή για μερικές από τις πιο γραφικές διαδρομές στον κόσμο. Ειδικά στη δυτική ακτή της χώρας, από το Κρίστιανσαντ προς Τρόντχαϊμ, η θέα στο πιο διάσημο φιόρδ είναι εκπληκτική.

Παρόλα αυτά χρειάζονται ούτε λίγο ούτε πολύ 21 ώρες για να φτάσει κάποιος εκεί – όλα αυτά χάρη σε επτά διαφορετικές διασταυρώσεις πορθμείων.

Έτσι μια λύση με υποβρύχιες πλωτές σήραγγες έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα του ταξιδιού. Οι σήραγγες θα αποτελούνται από μεγάλους σωλήνες στα 35 μέτρα βάθος και καθεμία από αυτές θα είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να καλύπτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

The Norwegian Public Roads Administration

Η κατακόρυφη θέση των σωλήνων θα ελέγχεται από μια σειρά από προβλήτες που θα επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ο σχεδιασμός τους θα είναι τέτοιος που δεν θα επηρεάζονται από την παλίρροια και τον καιρό, ενώ δεδομένης της θέσης τους κάτω από το νερό ούτε ο άνεμος αλλά ούτε και τα κύματα θα δημιουργούν προβλήματα.

1763007_705

Οι συνθήκες οδήγησης θα είναι σαν αυτές σε μια κλασική σήραγγα, με τους υπευθύνους να εγγυώνται την απόλυτη ασφάλεια της κατασκευής. Το κόστος θα αγγίξει τα 25 δις δολάρια, ενώ η πρώτη από αυτές προτείνεται για το φιόρδ Sognefjord και θα συνδέει τα χωριά Oppedal και Lavik.

The Norwegian Public Roads Administration

Η κατασκευή της αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 7 χρόνια, καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα μια σειρά από γεωλογικές μελέτες. Μάλιστα, οι κατασκευαστές έχουν σκοπό να επεκτείνουν το έργο κατά μήκος πολλών φιόρδ μέχρι το 2035.

Οι προβλήτες στην επιφάνεια της θάλασσας θα έχουν μεταξύ του από στάση αρκετή ώστε να επιτρέπεται η ανεμπόδιστη διέλευση των πλοίων.Στην Νορβηγία κατασκευάζουν υποβρύχια «πλωτά» τούνελ 25 δις δολαρίων για την μετακίνηση των αυτοκινήτωνΤο εξαιρετικού κάλλους φυσικό τοπίο δεν θα επηρεαστεί παρά ελάχιστα και σίγουρα λιγότερο από την κατασκευή μιας συμβατικής γέφυρας.

Πηγή: techinsider, επιμέλεια: dinfo

Ακολουθήστε μας στο facebook: