Στη Σιγκαπούρη βρίσκεις δουλειά σε 8 εβδομάδες

24 Ιανουαρίου, 2017 2:08 ΠΜ
More videos

Παρά την αύξηση των απολύσεων το 2016, που ήταν οι μεγαλύτερες που καταγράφηκαν στη χώρα μετά το 2009, η Σιγκαπούρη παραμένει μία από τις πιο εύκολες χώρες στον κόσμο για να βρει κανείς δουλειά. Ο μέσος χρόνος ανεργίας για όσους αναζητούσαν εργασία πέρυσι ήταν οκτώ εβδομάδες, λιγότερος από τον μισό του αντίστοιχου χρόνου στην Αυστραλία.

Ακόμη και για μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους, η εικόνα δεν είναι καθόλου άσχημη. Μπορεί η συγκεκριμένη κατηγορία να κινδυνεύει περισσότερο να χάσει τη δουλειά της, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες, ωστόσο στο 98% εκείνων που πέρυσι έφτασαν στην ηλικία συνταξιοδότησης των 62 ετών δόθηκε η ευκαιρία να συνεχίσουν να εργάζονται, όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας Lim Swee Say.

theinnovationenterprise

Η αγορά εργασίας στη Σιγκαπούρη παραμένει δυνατή, εν μέρει εξαιτίας πρόσφατων περιορισμών στη μετανάστευση και στις προσλήψεις αλλοδαπών. Το πρόβλημά της δεν είναι τόσο η έλλειψη εργασίας, όπως επισημαίνει η οικονομολόγος της Capital Economics Krystal Tan, αλλά η αναντιστοιχία δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς.

Δεν είναι λίγες οι δουλειές στον χώρο της βιομηχανίας που σταδιακά αποχωρούν από τη μικρή και οικονομικά συμφέρουσα πόλη-κράτος. «Το εργατικό δυναμικό συχνά δεν έχει τις δεξιότητες που απαιτεί πλέον η αγορά εργασίας, και αυτή είναι η βασική ανησυχία της κυβέρνησης», εξηγεί η Tan.

Υπάρχει μία ακόμη ανησυχία: το ποσοστό ανεργίας για τους πολίτες της χώρας και τους μόνιμους κατοίκους ίσως ξεπεράσει το 3% για πρώτη φορά μετά από το 2010, στα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2016 που θα γίνουν γνωστά στις 26 Ιανουαρίου. Το ποσοστό αυτή τη στιγμή είναι 2,1%.

Ο υπουργός Παιδείας Ong Ye Kung είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως δεν θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη στο ζήτημα της ανεργίας φέτος. Η αισιοδοξία του θα δοκιμαστεί αυτή την εβδομάδα.

[bloomberg] [insider]