Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΣτη φυλακή η καθαρίστρια, ελεύθεροι ο αδερφός και ο εξάδερφος του Τσίπρα

Στη φυλακή η καθαρίστρια, ελεύθεροι ο αδερφός και ο εξάδερφος του Τσίπρα

Η κατακραυγή για τη 10ετή φυλάκιση µιας καθαρίστριας, που απασχολεί το πανελλήνιο και φέρνει για άλλη µια φορά στην πρώτη γραµµή της επικαιρότητας τις µεθοδεύσεις, τις ανισότητες και τα καυτά ερωτήµατα για τη λειτουργία της δικαστικής εξουσίας στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει για άλλη µια φορά εν αµφιβόλω το πολυδιαφηµιζόµενο ηθικό πλεονέκτηµα της Αριστεράς και κυρίως ως προς το κατά πόσον η ∆ικαιοσύνη λειτουργεί µε δύο µέτρα και δύο σταθµά.

Όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά μια καθαρίστρια καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο ∆ηµοτικού για να µαζεύει σκουπίδια, ενώ ο αδελφός του πρωθυπουργού, ∆. Τσίπρας, όπως είχαν αναδείξει στο παρελθόν επισταµένως τα «Π», δεν δικάστηκε ποτέ, αν και η οικογενειακή τους εταιρεία, ∆ίοδος Ο.Ε., κατέθεσε πλαστή ασφαλιστική ενηµερότητα προκειµένου να συµµετάσχει σε δηµόσιο έργο αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, στη Λέσβο.

Ταυτόχρονα, στην πρώτη περίπτωση, µετά τον σάλο που ξέσπασε, η εισαγγελέας του Αρείου, Ξένη ∆ηµητρίου, ζήτησε να κινηθούν οι διαδικασίες αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης. Στη δεύτερη δεν προέβη σε καµία ενέργεια.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι τον Σεπτέµβριο του 2017 είχε υπάρξει οµόθυµη απαίτηση από την αντιπολίτευση για παρέµβαση της εισαγγελικής Αρχής, καθώς η χρήση του παραποιηµένου εγγράφου ήγειρε κατηγορίες κακουργηµατικού χαρακτήρα και δη των επιβαρυντικών διατάξεων που ενέπιπταν στον σχετικό νόµο περί καταχραστών του ∆ηµοσίου.

Τα στοιχεία

Σε ερώτηση που είχε καταθέσει προ μηνών η ΝΔ αναφερόταν τα εξής:

Στην εταιρεία αυτή διαχειριστής και ομόρρυθμος εταίρος είναι ο αδελφός του πρωθυπουργού, κ. Δημήτρης Τσίπρας. Ομόρρυθμος εταίρος είναι και η αδελφή του πρωθυπουργού, κ. Ζανέτ Τσίπρα.

Στην εταιρεία μετείχε επίσης ενεργά και ο ξάδελφος του πρωθυπουργού, κ. Γεώργιος Τσίπρας, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και νυν Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο διεκδίκησης δημοσίου έργου που προκήρυξε η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ύψους 1,1 εκ ευρώ, η εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ υπέβαλε το 2012 τα προαπαιτούμενα από το νόμο δικαιολογητικά.

Mεταξύ αυτών ήταν και το επίμαχο έγγραφο της ασφαλιστικής ενημερότητας του κ. Γεωργίου Τσίπρα, ως υπεύθυνου μηχανικού της εταιρείας για την εκτέλεση του έργου, που προσκομίσθηκε σε φωτοτυπία. Το έγγραφο αυτό έφερε ημερομηνία έκδοσης την 28/2/2012.982d0a65c41ac0296f67b8d24660621e

Ο διαγωνισμός διεξάγεται κανονικά, η ΔΙΟΔΟΣ μειοδότησε -δηλαδή επί της ουσίας κέρδισε τον διαγωνισμό- και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως ορίζει ο νόμος, ζητεί από την ΔΙΟΔΟ το πρωτότυπο έγγραφο της ασφαλιστικής ενημερότητας του κ. Γεωργίου Τσίπρα.

Τότε η ΔΙΟΔΟΣ υποβάλλει εκ νέου την ασφαλιστική της ενημερότητα. Μόνον που παραδόξως το πρωτότυπο έγγραφο που προσκομίζει είναι διαφορετικό από τη φωτοτυπία που είχε αρχικά κατατεθεί!

Το γεγονός αυτό γεννά υποψίες στην Δ/νση Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς το δεύτερο έγγραφο που προσκόμισε η ΔΙΟΔΟΣ, έχει μεν τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, την ίδια ημερομηνία, το ίδιο περιεχόμενο, αλλά εντελώς διαφορετική σφραγίδα.e0de18cc982277deaee303b1aea183c8

Εξ αυτού του λόγου η Δ/νση Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου απευθύνει πλέον επισήμως στο Ε.Τ.Α.Α. – Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., (που φερόταν να έχει εκδώσει τα εν λόγω έγγραφα), γραπτό ερώτημα για να διαλευκανθεί η υπόθεση.b356e5523cfe498889c281ff3c557aa4

Το ΤΣΜΕΔΕ απαντά με το έγγραφο 4 που επίσης δημοσιοποίησε η ΝΔ αναφέροντας ότι:

67b341cfced589d1329f8d11cb3ae902
α) δεν εκδόθηκε ποτέ από το ΤΣΜΕΔΕ ασφαλιστική ενημερότητα του κ. Γεωργίου Τσίπρα στις 28/2/2012 με τον αριθμό πρωτοκόλλου που αναγραφόταν στα έγγραφα που κατέθεσε η ΔΙΟΔΟΣ.

β) ο συγκεκριμένος αριθμός πρωτοκόλλου αφορούσε ασφαλιστική ενημερότητα που είχε εκδοθεί ακριβώς δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή την 28/2/2010.

Με απλά λόγια, η εταιρεία της οικογένειας Τσίπρα φέρεται να έχει κάνει τα εξής:

α) Να έχει εξ αρχής καταθέσει πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα, αλλάζοντας την ημερομηνία του εγγράφου που του είχε χορηγήσει το ΤΣΜΕΔΕ
β) Να έχει επανακαταθέσει νέο πλαστογραφημένο έγγραφο ισχυριζόμενη και πάλι ότι ο υπεύθυνος μηχανικός του έργου έχει ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ δεν είχε.

Ύστερα από όλα αυτά, στις 30/6/2015, ασκείται δίωξη και η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια. Τότε, ωστόσο, συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ο κ. Γεώργιος Τσίπρας που έχει στο μεταξύ αναλάβει τις δοτές θέσεις που του έχει παραχωρήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, δεν διώκεται. Αντιθέτως σε δίκη παραπέμπεται μόνον ο αδερφός του Πρωθυπουργού, κ. Δημήτρης Τσίπρας, ως διαχειριστής της ΔΙΟΔΟΣ.

Τότε ακριβώς καταγράφεται και μια εξόχως παράδοξη απόφαση της Δικαιοσύνης. Δεδομένου ότι το πλαστό έγγραφο χρησιμοποιήθηκε για την ανάληψη δημοσίου έργου ύψους 1,1 εκ ευρώ, η δίωξη θα έπρεπε να ασκηθεί με βάση το άρθρο 216 παρ. 3 που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Και αυτό γιατί το εν λόγω άρθρο αφορά την πλαστογράφηση με στόχο περιουσιακή βλάβη ή όφελος άνω των 150.000 ευρώ και μάλιστα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 20 ετών.

Παραδόξως, όμως, ο κ. Δημήτρης Τσίπρας διώχθηκε αρχικά με το πλημμεληματικού χαρακτήρα άρθρο 216 παρ. 2 που ορίζει ποινή φυλάκισης ως 5 έτη με ανασταλτικό χαρακτήρα. Στο δε ακροατήριο η έδρα αποφάσισε ξαφνικά ότι η δίωξη πρέπει να γίνει βάσει της προνομιούχου παραλλαγής του άρθρου 217 που προβλέπει ακόμη ελαφρύτερη ποινή φυλάκισης έως 1 έτος.

Το άρθρο 217, ωστόσο, αφορά περιπτώσεις χρήσης πλαστού εγγράφου με σκοπό αποκλειστικά την κάλυψη βιοτικών αναγκών του υπαιτίου ή τρίτου και μάλιστα χωρίς να απειλείται ή να προκύπτει βλάβη στην περιουσία άλλου.

472edb3b9193b9abb650671c89047a24
Γιώργος Τσίπρας

Με απλά λόγια ο κ. Δημήτρης Τσίπρας δεν διώχθηκε για απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου με σκοπό το περιουσιακό όφελος της εταιρείας ΔΙΟΔΟΣ, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός ύψους 1,1 εκ ευρώ θα εξυπηρετούσε απλώς τις… άμεσες βιοτικές ανάγκες της οικογένειας Τσίπρα, και μάλιστα χωρίς καμία βλάβη για το Δημόσιο.

Η υπόθεση ουδέποτε εξετάστηκε επί της ουσίας στη δίκη που έγινε το Σεπτέμβριο του 2017. Και αυτό γιατί το άρθρο 217 επελέγη και για έναν επιπλέον λόγο: Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα πλημμελήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών ή με χρηματική ποινή και τελέστηκαν μέχρι μια ορισμένη ημερομηνία (31/3/16) θεωρούνται παραγεγραμμένα.

Πηγή: in.gr

Τα πιο σημαντικά