Μουσείο Φραπέ θα στηθεί φέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

4 Σεπτεμβρίου, 2017 8:22 ΠΜ
More videos

Στη φετινή ΔΕΘ θα υπάρχει ένα περίπτερο κάπως άβολο. Σε εξωτερικό χώρο μέσα στην Έκθεση θα στηθεί μια ειδική εγκατάσταση, εμβαδού άνω των 200 τ.μ., η οποία θα λειτουργήσει ως Μουσείο Φραπέ. Η σκέψη των διοργανωτών ήταν πολύ απλή και συνδέεται με τον αστικό θρύλο ότι ο φραπές (ελληνιστί) ανακαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα στην περίοδο της ΔΕΘ, ακριβώς πριν από 60 χρόνια.

 Wikimedia Commons

Στη διοργάνωση του 1957 (22η ΔΕΘ), ο Δημήτρης Βακόνδιος ήταν υπάλληλος της εταιρείας «Δρίτσα», που εκείνη την εποχή αντιπροσώπευε τον στιγμιαίο καφέ της Nestle στην Ελλάδα. Ειδικά για τις μέρες της Έκθεσης, η εταιρεία λάνσαρε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμειγνύοντάς το με γάλα και χτυπώντας το με σέικερ.

Σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά στο περίπτερο, ο Βακόνδιος θέλησε να φτιάξει ένα καφεδάκι, όμως επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει ένα σέικερ του κακάο για να τον χτυπήσει με κρύο νερό. «Μου λέρωσε το κοστούμι, αλλά έτσι γεννήθηκε ο φραπές. Από την αρχή, ο κόσμος τον είδε σαν αναψυκτικό. Λέγανε: η μπίρα είναι μισό ποτήρι αφρός και κοστίζει οκτώ δραχμές. Αυτός ο καφές είναι επίσης μισός αφρός, αλλά κοστίζει επτά δραχμές», είχε πει ο ίδιος.

Δεν έχει ερευνηθεί τι απέγινε ο Βακόνδιος – αν πήρε μερίδιο από τα κέρδη των πωλήσεων τα επόμενα χρόνια ή έστω κάποιο μπόνους. Κάπως έτσι, πάντως, επινοήθηκε ο φραπέ (frappé στα γαλλικά χτυπημένος), που τα επόμενα χρόνια εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και για τη Θεσσαλονίκη έγινε σχεδόν brandname – σε συνδυασμό με τα πειράγματα ότι οι άνθρωποι στον Βορρά είναι χαλαροί, γι’ αυτό πίνουν τον φραπέ με τις ώρες. Τα τελευταία χρόνια, η επέλαση του φρέντο εσπρέσσο έχει σκεπάσει και τη Θεσσαλονίκη, όμως υπάρχουν ακόμη πολλοί ορκισμένοι πιστοί του φραπέ, ίσως ονειροπόλοι, λίγο ρετρό και παραδοσιακοί.

Στη φετινή ΔΕΘ, λοιπόν, οι διοργανωτές σκέφτηκαν να στήσουν ένα Μουσείο Φραπέ. Θα έχει φωτογραφίες της ιστορίας 60 ετών από την επινόηση του συγκεκριμένου είδους καφέ, αναπαραστάσεις για τη δημιουργία του, ενώ φυσικά θα σερβίρεται παγωμένη φραπεδιά. Οι διοργανωτές προχώρησαν κι ένα βήμα παρακάτω. Μετέφεραν άμμο θάλασσας στην Έκθεση με σκοπό να φτιάξουν μια προσομοίωση beach bar, που λέγεται ότι θα συνδέεται με το Μουσείο Φραπέ. Δηλαδή, θα είσαι στην Έκθεση το 2017, θα ταξιδεύεις στον χρόνο πίνοντας φραπόγαλο και θα βγάζεις την άμμο από το παπούτσι και την παντόφλα, περίπου σαν να είναι στη Χαλκιδική.

[vice]