Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΣτέφανος Κασσελάκης: Το προφίλ του από τη Le Monde – «Ο πρώτος...

Στέφανος Κασσελάκης: Το προφίλ του από τη Le Monde – «Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος που θέλει να ηγηθεί κόμματος»

Η γαλλική Mond αναφέρεται στην επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη μετά τον πρώτο γύρο εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ και σκιαγραφεί το προφίλ του 35χρονου υποψήφιου προέδρου για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο 35χρονος πρώην τραπεζίτης, με τα μανίκια του πουκάμισού του γυρισμένα, συστήνεται σε ένα κλιπ με απαλή μουσική υπόκρουση» γράφει, μεταξύ άλλων, η γαλλική εφημερίδα.

«Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος που θέλει να ηγηθεί κόμματος, παρουσιάζει στο βίντεο υποψηφιότητάς του τον Αμερικανό σύζυγό του, Τάιλερ ΜακΜπεθ, νοσοκόμος στα επείγοντα» επισημαίνεται ακόμη στο μέσο ενημέρωσης.

Γίνεται, δε, αναφορά και στις εσωκομματικές τριβές εντός του ΣΥΡΙΖΑ: «Στο αριστερό κόμμα, η πορεία του Κασσελάκη να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 και ενσάρκωσε την αντίσταση στη λιτότητα που επιβλήθηκε από τους δανειστές της χώρας, δεν είναι ομόφωνη».

Αποσπάσματα από το δημοσίευμα της Monde:

«Μετά από ένα ζοφερό καλοκαίρι για την Αριστερά, που σημαδεύτηκε από φωτιές και τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου, η διαδοχή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πήρε μια απροσδόκητη τροπή. Η Έφη Αχτσιόγλου, 38 ετών, πρώην υπουργός Εργασίας, μέτρια στην ομιλία της, ήταν το φαβορί. Και τότε, στις 29 Αυγούστου, ο ελάχιστα γνωστός μέχρι τότε στο ευρύ κοινό Στέφανος Κασσελάκης δημιούργησε την έκπληξη, δηλώνοντας υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Στα κοινωνικά δίκτυα, ο 35χρονος πρώην τραπεζίτης, με τα μανίκια του πουκάμισού του γυρισμένα, συστήνεται σε ένα κλιπ με απαλή μουσική υπόκρουση: «Με λένε Στέφανο. Γεννήθηκα το 1988 (…), σε μια χώρα όπου οι πρωθυπουργοί προέρχονται από πολιτικές δυναστείες, και σε μια οικογένεια που έφτιαξε τον εαυτό της». Το βίντεο που έγινε αποδεκτό από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, δημιούργησε buzz και το όνομα «Κασσελάκης» έγινε μέσα σε λίγες ώρες το πιο χρησιμοποιημένο hashtag στο X (πρώην Twitter) στην Ελλάδα.

Αθλητικός τύπος, διαπεραστικά μπλε μάτια, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχει μια καριέρα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Σε ηλικία μόλις 14 ετών, έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πατέρας του, πλειοψηφικός μέτοχος ναυτιλιακής εταιρείας, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Ο Στέφανος ΚασΣελάκης λέει ότι έφυγε από την Ελλάδα «από ανάγκη». Όχι μόνο λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά και επειδή πνίγηκε σε μια συντηρητική κοινωνία, όπου φοβόταν να μιλήσει για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος που θέλει να ηγηθεί κόμματος, παρουσιάζει στο βίντεο υποψηφιότητάς του τον Αμερικανό σύζυγό του, Τάιλερ ΜακΜπεθ, νοσοκόμος στα επείγοντα.

Εξαιρετικός μαθητής, ο Στέφανος Κασσελάκης, λαμβάνει υποτροφία από τον Ανδρέα Δρακόπουλο, διευθυντή του ισχυρού ιδρύματος του διάσημου εφοπλιστή, Σταύρου Νιάρχου, για να σπουδάσει οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Το 2009, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και σύντομα θα έπρεπε να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Στέφανος Κασσελάκης προσλήφθηκε από την Goldman Sachs ως αναλυτής στις πωλήσεις εμπορευμάτων.

Η αμερικανική τράπεζα είναι γνωστή στην Αθήνα, αφού βοήθησε την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες, να συγκαλύψει τους δημόσιους λογαριασμούς της από το 2001. Κάτι που οδήγησε στην πτώση της χώρας. Αντιμέτωπος με τους αριστερούς επικριτές του που τον κατηγορούν ότι έχει τρίψει τους ώμους του στον κόσμο των οικονομικών, ο Στέφανος Κασελάκης απαντά με σιγουριά: «Αν δεν είχα δουλέψει για το κεφάλαιο, δεν θα καταλάβαινα την αλαζονεία του και δεν θα με άφηνε σήμερα».

Το 2014 μετεκπαιδεύτηκε στο εμπορικό ναυτικό, ένα περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Στο αριστερό κόμμα, η πορεία του να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 και ενσάρκωσε την αντίσταση στη λιτότητα που επιβλήθηκε από τους δανειστές της χώρας, δεν είναι ομόφωνη. Οι επικριτές αφθονούν μεταξύ των πρώην υπουργών και των ανταγωνιστών του. Όμως, το «golden boy», όπως τον έχουν ονομάσει ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, δεν αφήνει τον εαυτό του να πτοείται: «Εγώ αντλώ τη νομιμοποίησή μου από τις διάφορες επαγγελματικές μου εμπειρίες στην κοινωνία των πολιτών. Η υποψηφιότητα που παρουσιάζω σήμερα δείχνει άλλο δρόμο».

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Kontra στις 31 Αυγούστου, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είπε ότι ήταν έτοιμος να αφήσει την άνετη ζωή του στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Η χώρα μας χρειάζεται το κράτος και η κοινωνία για να ξαναγεννηθεί. Αισθάνομαι άσχημα για τη χώρα μου όταν βλέπω τόσους πολλούς γονείς που είναι χωρισμένοι από τα παιδιά τους, αναγκασμένοι να πάνε να εργαστούν στο εξωτερικό».

Επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο υποψήφιος ικανός να πολεμήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επανεξελέγη τον Ιούνιο, «μιλώντας καλύτερα αγγλικά από αυτόν», «έχοντας καλύτερη γνώση των χρηματοπιστωτικών αγορών», επικρίνει «την υποτιθέμενη επιτυχία» από τον πρόεδρο της ΝΔ.

«Το 2023 είδα: τρένα να συγκρούονται, ανθρώπους να πνίγονται στην ελληνική ζώνη έκτακτης ανάγκης και διάσωσης, τουριστικά νησιά να καίγονται για μέρες, παλιά πυροσβεστικά αεροπλάνα να πέφτουν και πιλότοι να πεθαίνουν, ελευθερία Τύπου χειρότερη από το Τσαντ και δημόσιο χρέος ίσο με αυτό του Σουδάν. Σας φαίνεται «αναπτυξιακός παράδεισος» αυτή η χώρα;» Στο πρόγραμμά του ζητά διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, λήξη της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, συμπράξεις ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων και ξένων σχολών».

Τα πιο σημαντικά