Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΣτάθα Καραϊβάζ: «Δεν βγαίνουμε πλέον στο μπαλκόνι γιατί φαίνεται το σημείο της...

Στάθα Καραϊβάζ: «Δεν βγαίνουμε πλέον στο μπαλκόνι γιατί φαίνεται το σημείο της δολοφονίας»

Δύο χρόνια και είκοσι ημέρες πέρασαν για να βρεθούν οι δολοφόνοι του 52χρονου δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ.

Επισκεφτήκαμε το σπίτι του και τη σύζυγο του, Στάθα, που μας υποδέχθηκε μαζί με το αγαπημένο σκυλάκι του, το “γατί” όπως συνήθιζε να το αποκαλεί αστειευόμενος εκείνος.

Δεν σας κρύβω πως όταν έφτασα στο σπίτι του και σχεδόν σε απόσταση αναπνοής ήταν το σημείο που έπεσε νεκρός, ένιωσα περίεργα… πόσο μάλλον η οικογένεια του που μένει ακριβώς δίπλα όλα αυτά τα χρόνια. Ανέτρεξα μάλιστα σε μηνύματα που ανταλλάσαμε και έφερα και πάλι στη μνήμη μου το πόσο πάντα βοηθούσε τα νέα παιδιά.

Η Στάθα Αλεξανδροπούλου, χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ ανοίγει την καρδιά της στο DEBATER για το πως νιώθει που έφτασε η στιγμή της σύλληψης των δολοφόνων του συζύγου της, για το πως είναι πλέον η καθημερινότητα της με τον γιο της, καθώς και για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, η ίδια εξηγεί και τον λόγο που πλέον δεν κάθεται στο μπαλκόνι της.

Τέλος, δίνει εμφατικά την απάντησή της σε όσους πιστεύουν ότι αυτή η σύλληψη έγινε τώρα λόγω επικείμενων εκλογών.

Η χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ, Στάθα στο DEBATER

Πώς νιώθετε που συνέλαβαν αυτούς που δολοφόνησαν τον σύζυγο σας;

“Δεν αλλάζει κάτι με τη σύλληψη των δολοφόνων του συζύγου μου στην καθημερινότητα μας. Μακάρι να άλλαζε κάτι. Δικαιώνεται η μνήμη του μόνο, η απουσία του δεν καλύπτεται…“.

Φοβηθήκατε ότι ίσως είχαν φύγει στο εξωτερικό οι δράστες;

“Δεν φοβόμουν αν έχουν φύγει στο εξωτερικό. Ήταν δεδομένο για εμένα ότι θα συλληφθούν. Έχουν ονοματεπώνυμο και είχα άμεση επαφή με το ανθρωποκτονιών και γνωρίζαμε ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο οι έρευνες. Δεν εξεπλάγην. Από τον σύζυγο μου ήξερα ότι το 1% είναι να γνωρίζουν τους υπαίτιους ενός θέματος και το υπόλοιπο 99% για να δεθεί η υπόθεση. Ήξεραν τους υπαίτιους, απλά έπρεπε να δεθεί η υπόθεση”.

Λίγο πιο κάτω, η Στάθα Αλεξανδροπούλου απαντά κατηγορηματικά και σε όσους σχολιάζουν έντονα τις τελευταίες ημέρες ότι οι συλλήψεις των δολοφόνων του συζύγου της έγιναν τώρα λόγω του ότι πλησιάζουν οι εκλογές.

“Μπορεί λόγω εκλογών να ώθησαν πιο γρήγορα τις συλλήψεις, αλλά ήταν κάτι το οποίο το περιμέναμε…”.

Θεωρείτε ότι είναι ανησυχητικό ότι οι δράστες που δεν έχουν συλληφθεί γνωρίζουν ότι τους έχουν ταυτοποιήσει;

“Καλό θα ήταν να μην γνωρίζουν οι δράστες ότι τους έχουν ταυτοποιήσει και τους ψάχνουν Το διαβιβαστικό έχει διαρρεύσει και το ξέρουν. Δεν θέλω να σχολιάσω αστυνομικά και δικαστικά θέματα. Καλώς η κακώς έχει διαρρεύσει…”.

Επίσης, η ίδια αναφέρεται και στον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας:

“Ο ηθικός αυτουργός ήταν δεδομένο ότι ενοχλήθηκε από τα λεγόμενα του και από αυτά που έγραφε ο σύζυγος μου. Με μίσος και φόβο ζήτησε να “σωπάσει” για πάντα… Δεν υπήρχε ποτέ κάποια άλλη δεύτερη σκέψη στο μυαλό μας”.

“Η ελευθεροτυπία δεν “σωπαίνει” ποτέ… Γι’ αυτό και προσπαθούσα όλο αυτό το διάστημα. Γιατί μετά τη δολοφονία του Γιώργου υπήρχε μια πάρα πολύ άσχημη σκιά πάνω από τους δημοσιογράφους, υπήρχε η σκέψη ότι αν ασχοληθούμε θα έχουμε την τύχη του Καραϊβάζ. Δεν πρέπει να υπάρχει σε καμία ευνοούμενη χώρα κάτι τέτοιο…”.

Δεν είναι δύσκολο να είστε κοντά στο σημείο που δολοφόνησαν τον σύζυγο σας;

“Είναι πολύ δύσκολο να είσαι κοντά εκεί που δολοφόνησαν τον σύζυγο σου. Καλούμαι να ζω και να περνάω καθημερινά, πηγαίνοντας στη δουλειά μου και επιστρέφοντας, από το σημείο που δολοφόνησαν τον άντρα μου.

Δεν καθόμαστε πλέον στο μπαλκόνι για καφέ γιατί φαίνεται το σημείο της δολοφονίας.

screenshot 1217

Θέλαμε να φύγουμε από το σπίτι, αλλά είναι με μεγάλο δάνειο πάνω του και δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τη δόση του μετά τον χαμό του συζύγου μου. Τα οικονομικά μας είναι σε τραγική κατάσταση”.

Φτάνουν αυτά που σας δίνει η πολιτεία για να ζήσετε εσείς και το παιδί σας;

“Καμία βοήθεια δεν υπάρχει από την πολιτεία. Δεν φτάνουν για να ζήσουμε αυτά που παίρνω ως χήρα. Ζητάω να εφαρμοστεί ο νόμος περί ρατσισμού για την περίπτωσή μας, ώστε να παίρνουμε την κανονική σύνταξη του συζύγου μου και όχι με τα “πέναλτι”. Θα μας βοηθούσε πολύ αυτό εμένα και το παιδί μου…”.

Τα πιο σημαντικά