Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΣταϊκούρας: «Θα κάνουμε διπλή αύξηση κατώτατου μισθού μέσα στο 2022»

Σταϊκούρας: «Θα κάνουμε διπλή αύξηση κατώτατου μισθού μέσα στο 2022»

«Η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθάει με μόνιμες παρεμβάσεις το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη. Με μόνιμες μειώσεις φόρων. Ερχόμαστε και με βραχυπρόθεσμα μέτρα, ύψους 1,1 δις ευρώ, μέχρι τώρα, και βοηθάμε τον πολίτη να ανταπεξέλθει στην ενεργειακή κρίση και θα κάνουμε διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Θα κάνουμε διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού. Η πρώτη, ήδη από 1.1.2022», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Θα τον αυξήσουμε 2%, 1.1.2022 και θα έρθει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Σχολιάζοντας δε όσα είχε δηλώσει νωρίτερα η Τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Η κ. Αχτσιόγλου κατέθεσε έναν πίνακα που λέει ότι η Ισπανία 28.9.2021 αύξησε τον κατώτατο μισθό. Εικάζω ότι μας συστήνετε να κάνουμε αυτή την αύξηση του κατώτατου μισθού. Πόσο; Από τα 950 ευρώ στα 965 ευρώ. Δηλαδή 1,6. Αυτή είναι η εισήγησή σας; Εμείς κάνουμε αύξηση 2% και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις. Αναγνωρίζουμε ότι η χώρα έχει υψηλό χρέος αλλά βιώσιμο χρέος. Αναγνωρίζουμε ότι η χώρα είναι η μόνη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Και δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα. Μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. Αλλά ερχόμαστε με διορατική, συνετή δημοσιονομική στρατηγική, με πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, με πρόωρη εξόφληση διμερών δανείων με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, να καταδείξουμε τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το παρόν και το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών της αντιπολίτευσης, παρατήρησε ότι δεν επανελήφθησαν αναφορές σε «λουκέτα, αύξηση ανεργίας, φτωχοποίηση» που είχαν αναφερθεί στην περσινή συζήτηση του προϋπολογισμού. «Ευτυχώς για τη χώρα, διαψεύσθηκε η αντιπολίτευση, γι’ αυτό και δεν επανελήφθησαν σήμερα οι ίδιες λέξεις».

«Ουδέποτε παρουσιάσαμε μια ρόδινη κατάσταση», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Οι πολίτες το τελευταίο διάστημα πήραν ή παίρνουν τρία εκκαθαριστικά. Το εκκαθαριστικό της εφορίας, τον ΕΝΦΙΑ και τη ΔΕΗ. Η συντριπτική πλειοψηφία είδε μειωμένα εκκαθαριστικά της εφορίας. Αυτή η κυβέρνηση βοήθησε να μειωθούν σημαντικά οι φόροι. Στον ΕΝΦΙΑ, εδώ και δύο χρόνια, όλη η κοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, πληρώνει μεσοσταθμικά χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Πράγματι, έχουμε την ενεργειακή κρίση, στην οποία οι πολίτες, όχι τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα που έχουν και το Κοινωνικό Τιμολόγιο, πληρώνουν, παρά τις παρεμβάσεις τις συνεχείς και διαδοχικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, υψηλότερους λογαριασμούς. Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά αν δει κανένας το όποιο εκκαθαριστικό της ΔΕΗ, θα διαπιστώσει ότι έχει γίνει μια σοβαρή παρέμβαση της κυβέρνησης μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με διαδοχικές προσπάθειες τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Τα αρνητικά πρόσημα είναι εμφανή, την προσπάθεια της ΔΕΗ να καλύψουμε το σημαντικότερο αυτής της πράγματι μεγάλης αύξησης των τιμολογίων. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και πιθανόν να το κάνουμε και πιο έντονα, όσο συνεχίζεται η κρίση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι και σε αυτό το πεδίο, είμαστε κοντά στην κοινωνία, στο βαθμό του εφικτού».

Υπενθυμίζουμε ότι τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατή του συνέντευξη στο Mega: «Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο οι πολίτες να αισθάνονται ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν τους αφορά. Και βεβαίως ο κατώτατος μισθός είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα. Θα υπάρχει μία πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 1/1/2022, έχει ήδη αποφασιστεί, 2%. Και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού».Τα πιο σημαντικά