Κυριακή, 26 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΣταϊκούρας: «H χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση και θα υπάρξει αύξηση...

Σταϊκούρας: «H χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση και θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας»

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας επειδή η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται θα λάβουν το επίδομα των 800 ή αναλογικά των 640 ευρώ περί τα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου.

Για τις επιχειρήσεις ωστόσο που έκλεισαν από μόνες τους και έθεσαν το προσωπικό τους σε αναστολή θα προηγηθούν οι σχετικοί έλεγχοι και το επίδομα θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου. Διευκρίνισε ότι πιθανή παράταση του lockdown σημαίνει και παράταση στην αναστολή εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων είπε πως ισχύει ό,τι έχει ανακοινωθεί. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει απόφαση για παράταση της καταβολής του από τους εργοδότες σχολίασε πως δεν γνωρίζει την δυναμική της οικονομίας και τί θα γίνει σε δύο εβδομάδες καθώς όλα βρίσκονται σε ευθεία συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας.

Για τα τέλη κυκλοφορίας είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλούν οι ειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ και άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρξει παράταση στην καταβολή τους ενδεχομένως και μεγαλύτερη της συνήθους, συναρτώντας την σχετική απόφαση με την πορεία του κορωνοΪού και την κατάσταση της χώρας.

Εμφανίστηκε ανήσυχος για τις εξελίξεις και προέβλεψε ότι η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση και θα υπάρξει και αύξηση της ανεργίας.”Δεν ωραιοποιώ τις καταστάσεις. Οι ώρες είναι δύσκολες η χώρα θα είναι σε βαθιά ύφεση’ τόνισε.

Εικότερα για την ύφεση εκτίμησε ότι θα πάμε σε διψήφιο αριθμό για το 2020 λέγοντας πως θα είμαστε κοντά στο 10% ίσως και λίγο παραπάνω. Πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για το 2021 εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη θα κινηθεί στο 5%. Παράλληλα είπε για το χρέος ότι είναι βιώσιμο παρότι έχει εκτιναχθεί στο 200% καθώς την βιωσιμότητά του ορίζουν οι διεθνείς φορείς.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα σχέδια κρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε πως «στο βαθμό που εμπλέκεται η ελληνική κυβέρνηση θα διασφαλίσει το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου».

Δείτε το βίντεο:

Τα πιο σημαντικά