Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΣτα σχεδια Μητσοτακη: Πρόστιμο για όσους αρνηθούν να απογραφούν

Στα σχεδια Μητσοτακη: Πρόστιμο για όσους αρνηθούν να απογραφούν

Η διαδικασία της Απογραφής παίρνει παράταση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου ενώ οι απογραφείς αφήνουν στις κατοικίες έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο, στον οποίο εμπεριέχεται ο«Μοναδικός Κωδικό Απογραφής».

Οι απογραφείς φορούν ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία τους, ενώ φέρουν επάνω τους και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ .

Οι πολίτες με αυτό τον κωδικό αλλά και τους κωδικούς του taxisnet, μπορούν να μπουν στο gov.gr και να απογράψουν την κατοικία και τα μέλη που ζουν σε αυτή, ενώ όσοι δεν καταφέρουν να κάνουν μόνοι τους την διαδικασία, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους.

Η ΕΛΣΤΑΤ διευκρινίζει ότι η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και ότι τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.

Την ίδια ώρα, για όσους αρνηθούν την διαδικασία, προβλέπεται πρόστιμο, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος είχε σημειώσει σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ότι για την ώρα, η υπηρεσία δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμο. «Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμο, αν και προβλέπεται από τον νόμο. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ανθρώπινοι» είχε τονίσει.

Βέβαια, μετά από όλα αυτά που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα, δεν θα προκαλέσει εντύπωση, αν τελικά ανακοινωθεί ότι όσοι δεν έχουν απογραφεί, θα κληθούν να πληρώσουν «χαράτσι»…

Τα πιο σημαντικά