Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
διάφοραΣτα άδυτα ενός σχολείου σκύλων: Πώς εκπαιδεύονται για να γίνουν οδηγοί τυφλών

Στα άδυτα ενός σχολείου σκύλων: Πώς εκπαιδεύονται για να γίνουν οδηγοί τυφλών

Ο Σεπτέμβρης σημαίνει επιστροφή στις σχολικές τάξεις όχι μόνο για τα δίποδα παιδάκια αλλά και για τα τετράποδα. Κάθε χρόνο εξειδικευμένοι εθελοντές εκπαιδεύουν κουταβάκια λαμπραντόρ για να γίνουν τα «μάτια» ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

sta-adyta-enos-sxoleiou-skylwn-2

Η εκπαίδευση τους ξεκινάει από την ηλικία των 6-7 εβδομάδων και διαρκεί 18 μήνες. Μέσα σε αυτούς, το σκυλάκι θα μάθει τα πάντα, από τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στο σπίτι, μέχρι το να είναι σε θέση να κατανοήσει τους ήχους στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης και τέλος να καθοδηγήσει και να βοηθήσει τον νέο του ιδιοκτήτη με ασφάλεια.

Μάλιστα, καθώς δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην απόκτηση σκύλου οδηγού, φέτος το Σεπτέμβρη, πολλά παιδάκια με προβλήματα όρασης θα πάνε στο σχολείο με τετράποδη συνοδεία.

sta-adyta-enos-sxoleiou-skylwn-3

Ο Διευθυντής του Κέντρου αναπαραγωγής και εκπαίδευσης, Ντέιβιντ Χάρστ εξηγεί πως βοηθάει να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά σκύλων-οδηγών τα τελευταία 25 χρόνια.

Οπως είπε «οι νεότεροι ιδιοκτήτες σκύλων-οδηγών μας θα είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στο σχολείο τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Από τα 1.200 κουτάβια που θα έχουμε φέτος, 2 στα 3 θα βοηθήσουν τα 2.000.000 ανθρώπων με προβλήματα όρασης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με απώλεια όρασης – αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Οι άνθρωποι μπορεί να γεννηθούν με απώλεια όρασης ή μπορεί να συμβεί στην πορεία της ζωής τους. Οι εθελοντές μας εργάζονται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Προς το παρόν αυτά είναι μικρά κουτάβια, αλλά κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών θα είναι σε θέση να συνεργαστούν με κάποιον που έχει προβλήματα όρασης, δίνοντάς τους την εμπιστοσύνη και την ανεξαρτησία να ζήσει τη ζωή του με τους δικούς του όρους».

sta-adyta-enos-sxoleiou-skylwn-4

sta-adyta-enos-sxoleiou-skylwn-5

sta-adyta-enos-sxoleiou-skylwn-6

sta-adyta-enos-sxoleiou-skylwn-7

viaΤα πιο σημαντικά