Σπίτι στην Ιο είναι από έξω παραδοσιακό και μέσα ο ορισμός του σύγχρονου ντιζάιν

17 Μαρτίου, 2018 7:12 ΜΜ
More videos

Σε μια πλαγιά της Ιου, μακριά από την πολλή βουή είναι χτισμένη ένα σπίτι που συνδυάζει το κλασικό με το σύγχρονο με τρόπο μοναδικό. Εχει και όνομα. Λέγεται «Κάτω από τις φραγκοσυκιές».

Ενα ζευγάρι ζήτησε από το αρχιτεκτονικό γραφείο gfra να σχεδιάσει ένα σπίτι-καταφύγιο, που θα αποτελεί τον απόλυτο χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης, έχοντας επαφή με τη φύση του νησιού και απεριόριστη θέα.

«Η κατοικία αναπτύσσεται σε μια στάθμη 100 περίπου τετραγωνικών, σε ένα ελαφρώς επικλινές αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων. Διαθέτει μια όψη με δυτικό προσανατολισμό, έχοντας επαφή στις υπόλοιπες με τα περιβάλλοντα πρανή του οικοπέδου. Το δώμα σκεπασμένο και αυτό με χώμα και φυτεμένο με φραγκοσυκιές, προσφέρει μόνωση αλλά και εναρμόνιση του κτιρίου με το φυσικό τοπίο. Η μοναδική όψη είναι επενδυμένη με την τοπική πέτρα, χτισμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραπέμπει ευθέως στις υπάρχουσες ξερολιθιές, εντάσσοντας ήπια το κτίριο στο περιβάλλον του», περιγράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο.

«Το εσωτερικό, σε αντίθεση με την εξωτερική εμφάνιση του κτηρίου, έχει αντιμετωπιστεί με σύγχρονη αισθητική. Η κουζίνα, η τραπεζαρία, το καθιστικό και η κρεββατοκάμαρα είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος ενιαίος χώρος. Η αίσθηση αυτή εντείνεται από το κοινό υλικό που επιλέχθηκε τόσο για τους τοίχους, όσο και για τα πατώματα, μια τσιμεντοκονία σε απαλή γήινη απόχρωση. Ο φυσικός έμμεσος φωτισμός από τους φεγγίτες της οροφής ενισχύει την καθαρότητα των χώρων, προσδίδοντας μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα. Ο εξωτερικός ημιυπαίθριος χώρος στην προέκταση της τραπεζαρίας σε συνδυασμό με το barbecue κάτω από την πέργκολα, αποτελούν σημείο αναφοράς για το ζευγάρι και τους φίλους τους που θέλουν να απολαύσουν τη θέα», προσθέτει.

Φωτογραφίες: gfra @Παναγιώτης Βουμβάκης

Ακολουθήστε μας στο facebook: