Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΣπάνιο είδος προβάτου με 4 κέρατα εκτρέφει 37χρονος στην Ευρυτανία – Λέει...

Σπάνιο είδος προβάτου με 4 κέρατα εκτρέφει 37χρονος στην Ευρυτανία – Λέει ότι προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα

Στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια του ορεινού χωριού Τοπόλιανα, ζει ο Παναγιώτης, ένας 37χρονος κτηνοτρόφος που έχει επιλέξει να ζει κοντά στη φύση και τα ζώα.

Από μικρή ηλικία, η αγάπη του για τα ζώα τον οδήγησε στην επιλογή του να παραμείνει στο χωριό αντί να ακολουθήσει το μονοπάτι προς την πόλη.

Στο αγρόκτημά του, αγκαλιά με τη φύση, εκτρέφει πρόβατα και λίγες γίδες. Καθημερινά αντιμετωπίζει τα προβλήματα του κλάδου, όπως τις ακριβές ζωοτροφές και τις χαμηλές τιμές στο γάλα, καθώς και τη μείωση των επιδοτήσεων. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση προέρχεται από τους λύκους, που απειλούν τα κοπάδια του.

Ο Παναγιώτης ζητά βοήθεια, εκφράζοντας την ανησυχία του για την έλλειψη δράσης από τους υπεύθυνους. Παρά τις δυσκολίες, ο Παναγιώτης αποφάσισε να παλέψει. Είναι 365 μέρες κοντά στο κοπάδι του, πεπεισμένος ότι με αγάπη, φροντίδα και αφοσίωση θα τα καταφέρει να προστατεύσει τα ζώα του από τον απειλητικό κίνδυνο των λύκων.

Στο κοπάδι του, ξεχωρίζει ένα σπάνιο είδος προβάτου με 4 κέρατα, μια κληρονομιά από τους πρόγονούς του που το είχαν φέρει από τη Λάρισα.

«Είμαι ο μοναδικός που έχει τέτοιο πρόβατο. Αυτή είναι παλιά ράτσα που φτάνει μέχρι τον προπάππου μου, μετά χάθηκε και ξαναεμφανίστηκε πριν από 20 χρόνια. Κρατάω εγώ κάθε 2 με 3 χρόνια ένα αρσενικό και πρόκειται για ελληνική φυλή» είπε αρχικά ο κ. Νταβαρίνος για το θηλαστικό στην ΕΡΤ.

«Χάθηκε και βγήκε μετά από 50 χρόνια στη γέννα. Είναι σκληρό ζώο, αντέχει, είναι αρκετά παραγωγικό και είναι ό,τι πρέπει για τα Άγραφα. Είναι πολυκερατική φυλή και απ’ ό,τι λένε προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα» συνέχισε ο κτηνοτρόφος στην Ευρυτανία.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο Παναγιώτης δεν χάνει την ελπίδα. Μιλώντας για την επόμενη γενιά, εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον του επαγγέλματος.

Οι νέοι φαίνεται να απομακρύνονται από την εκτροφή ζώων, θεωρώντας τη δουλειά αυτή ως δύσκολη και απαιτητική. Ωστόσο, ο Παναγιώτης πιστεύει ότι η παράδοση και η αγάπη για τη γη μπορούν να μεταδοθούν, παρακινώντας τους νέους να ανακαλύψουν τη χαρά και την ικανοποίηση που προσφέρει η ζωή στην ύπαιθρο.

Το Τοπόλιανα, με την ομορφιά του χωριού και τους εξαιρετικούς κατοίκους του, αντικατοπτρίζει μια κοινότητα που είναι έτοιμη να υποδεχθεί με χαρά όποιον αναζητά την αυθεντικότητα και την ησυχία του χωριού.

Με μια αυθεντικότητα που μπορείς να αισθάνεσαι και μια θερμή φιλοξενία, οι κάτοικοι αναδεικνύουν το πνεύμα της κοινότητας τους, προσφέροντας ένα κομμάτι από την Ελληνική υπαίθρου που αξίζει να εξερευνηθεί και να ανακαλυφθεί.

Δείτε το video από το κανάλι Greek Village Life στο YouTube:

Τα πιο σημαντικά