Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΣουπερμάρκετ – Λεωφορεία: Απαγόρευση εισόδου χωρίς διπλή μάσκα ή μάσκα N95

Σουπερμάρκετ – Λεωφορεία: Απαγόρευση εισόδου χωρίς διπλή μάσκα ή μάσκα N95

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από αύριο Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου

Επισήμως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από αύριο 24 Δεκεμβρίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων που θα ισχύουν από αύριο μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, με νέα επικαιροποίηση από τις 3 Ιανουαρίου και δεύτερο στάδιο μέτρων, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε πως επανέρχεται η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, είτε εσωτερικούς, είτε εξωτερικούς, ενώ ειδικά μέτρα λαμβάνονται για τα σουπερμάρκετ και τα λεωφορεία.

Ειδικότερα, σε σουπερμάρκετ και όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι πολίτες καλούνται να φορούν διπλή μάσκα ή μάσκα τύπου Ν95, η οποία θεωρείται καλύτερη στην προστασία.

Ποια είναι η μάσκα Ν95

Η μάσκα Ν95 έχει πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών. Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94-95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν. Παράλληλα, η συγκεκριμένη μάσκα φέρει ρυθμιζόμενο έλασμα στην περιοχή της μύτης, ώστε να εφαρμόζεται πιο κοντά στο πρόσωπο για αυστηρότερη προστασία.

Είναι ένας εξοπλισμός ατομικής προστασίας που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της συγκεκριμένης μάσκας είναι μεγαλύτερο από τις χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης.Τα πιο σημαντικά