Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΣωθήκαμε: Έρχονται 3 έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας

Σωθήκαμε: Έρχονται 3 έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας

Τρία μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση προς ψήφιση, ενόψει των έκτακτων συνθηκών, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής.

Έχει έρθει η ώρα να προστατεύσουμε τον καταναλωτή από φαινόμενα αισχροκέρδειας, είπε ο κ. Γεωργιάδης και ανακοίνωσε ότι εισάγεται προς ψήφιση διάταξη για τη δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων για αισχροκέρδεια. Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση εισηγείται τη διάταξη, με την επιφύλαξη των νομικών ζητημάτων που τυχόν θα ανακύψουν, και γι’αυτό ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων «ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον επιχείρημα για τη στήριξη της διάταξης αυτής στη δικαστική αίθουσα».

«Θέλω να είμαι ειλικρινής και προς τις επιχειρήσεις και προς τους δικαστές που θα κληθούν να κρίνουν τη διάταξη, κρίνουμε ότι οι έκτακτες συνθήκες του πολέμου δεν μας επιτρέπουν να δρούμε πυροσβεστικά αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά. Θα φέρουμε διάταξη, κατά πρότυπα της διάταξης λόγω covid, για να μπορεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να δημοσιοποιεί τις επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας. Πάντα θα υπάρχει επιφύλαξη της όποιας δικαστικής απόφασης της διοικητικής αυτής πράξεως από το δικαστήριο. Όμως αυτήν τη στιγμή, για μένα την ώρα του πολέμου, η αισχροκέρδεια είναι μαυραγοριτισμός. Είμαστε σε εποχή που δεν μπορεί κανένας να βγάζει περισσότερο κέρδος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι υπάρχει παγκόσμιος πληθωρισμός και ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εισαγόμενη ακρίβεια και πάνω σε αυτό να πατάει για να κερδίζει περισσότερα χρήματα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι ήδη οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και αποδίδουν. «Είναι βούληση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και εμού προσωπικά ότι δεν θα φεισθούμε κανενός εργαλείου, για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, να περάσουμε τη μεγάλη πρόκληση της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία και αν χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, θα είμαστε εδώ για να το κάνουμε», τόνισε.

Πλαφόν στα ενοίκια

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα εισαχθεί διάταξη που θα θέτει πλαφόν 3% στις αυξήσεις επαγγελματικών μισθώσεων από 1-1-2022 και μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις που δέχονται από τον «εισαγόμενο κυρίως πληθωρισμό». «Αν και ως πολιτικός είμαι φιλελεύθερος και πιστεύω στη ρύθμιση της αγοράς, υπάρχουν έκτακτες συνθήκες που μας αναγκάζουν σε έκτακτα μέτρα. Θα θεσπίσουμε ειδική διάταξη που θα ορίζει ανώτατο όριο πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων, για όλο το 2022, από 1-1-2022 στο 3%», επεσήμανε.

Επιμελητήρια

Τέλος, το υπουργείο εισηγείται και διάταξη με την οποία παρατείνεται η θητεία των διοικήσεων των Επιμελητηρίων για ακόμη έναν χρόνο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2023. «Θα ψηφίσουμε κάνοντας δεκτό το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, την παράταση της θητείας των διοικήσεων για έναν ακόμη χρόνο. Οι εκλογές, δηλαδή, στα επιμελητήρια δεν θα γίνουν στο τέλος του 2022 αλλά στο τέλος του 2023. Η Ένωση μάς είπε ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τον πόλεμο στην αγορά δεν είναι οι κατάλληλες για να αρχίσουν εκστρατείες και αντιδικίες μεταξύ τους», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Καλωσόρισμα της απόφασης από Μπρατάκο

«Η θέσπιση πλαφόν, συνιστά μία θεμιτή εξισορροπητική παρέμβαση, που θα επιτρέψει τον δίκαιο επιμερισμό του πρόσθετου κόστους, μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Μπρατάκος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με την απόφαση για πλαφόν 3% στην τιμαριθμική προσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων.

Για την παράταση των επιμελητηριακών εκλογών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 ο πρόεδρος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την αναγνώριση της ανάγκης οι διοικήσεις να υλοποιήσουν τον προγραμματικό σχεδιασμό τους, που είχε καθυστερήσει, εξ αιτίας τόσο της πανδημίας όσο και λόγω των κρίσιμων γεωπολιτικών συνθηκών και εξελίξεων.

Η δήλωση

Συγκεκριμένα ο κ. Μπρατάκος ανέφερε στη δήλωσή του τα εξής:

«Το ΕΒΕΑ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αποδοχή των αιτημάτων του από το αρμόδιο υπουργείο, η οποία και επιβεβαιώνει το ρόλο του, ως θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας.

Η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για τη θέσπιση πλαφόν 3% στην τιμαριθμική προσαρμογή των επαγγελματικών μισθωμάτων, είναι μία επιβεβαίωση της καλής πρόθεσης του αρμόδιου υπουργείου και του κ. Γεωργιάδη, να στηρίξουν έμπρακτα την ελληνική επιχειρηματικότητα, εν μέσω έκτακτων και ακραίων οικονομικών συγκυριών. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο, συνιστά μία θεμιτή εξισορροπητική παρέμβαση από την πλευρά του κράτους, που θα επιτρέψει τον δίκαιο επιμερισμό του πρόσθετου κόστους, μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών.

Αναφορικά με την αποδοχή του αιτήματός μας για παράταση των επιμελητηριακών εκλογών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, θεωρούμε ότι πρόκειται για την αναγνώριση της ανάγκης του επιμελητηριακού θεσμού για επιπλέον ποιοτικό χρόνο, ο οποίος θα επιτρέψει στις διοικήσεις να υλοποιήσουν με υπευθυνότητα τον προγραμματικό τους σχεδιασμό, που είχε καθυστερήσει, εξ αιτίας των πρότερων περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, καθώς και των νέων, κρίσιμων γεωπολιτικών συνθηκών»

Τα πιο σημαντικά