Σοκ σε δημοπρασία: ‘Εργο εκατομμυρίων αυτοκαταστράφηκε ενώ είχε μόλις πουληθεί

6 Οκτωβρίου, 2018 4:23 ΜΜ
More videos

Σοκαρισμένοι όλοι στην αίθουσα δημοπρασιών του οίκου Sotheby’s παρακολουθούσαν το διάσημο έργο του Banksy, να αυτοκαταστρέφεται ενώ είχε μόλις πουληθεί έναντι 1,2 εκατ, δολαρίων.

Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε στο «Κορίτσι με το μπαλόνι», αν και ο εκκεντρικός street artist μάλλον γνώριζε και επεδίωκε το σοκ καθώς φαίνεται πως το συμβάν ήταν μια σκηνοθετημένη φάρσα του με στόχο τη δημοπρασία στο Λονδίνο.

Δείτε το βίντεο

Αμέσως μετά την πώληση του έργου σε έναν αγοραστή που το διεκδίκησε τηλεφωνικά, ο καμβάς άρχισε να σκίζεται.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι το έργο τεμαχίστηκε από έναν μηχανισμό που φαινόταν να είναι κρυμμένος στην κορνίζα.

Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε αμέσως μόλις έκλεισε η δημοπρασία και ξαφνικά από το κάτω μέρος της κορνίζας άρχισαν να ξεπροβάλλουν οι λωρίδες του σκισμένου έργου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην αίθουσα επικράτησε αναστάτωση και πως αμέσως το έργο απομακρύνθηκε.

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ μια τέτοια κατάσταση στο παρελθόν», είπε ο διευθυντής του οίκου Alex Branczik.

Ο Sotheby’s περιέγραψε το έργο ως επικυρωμένο από την Pest Control, τον οργανισμό που ενεργεί για λογαριασμό του Banksy, κάτι που σημαίνει πως ήταν επίσημη η πώλησή του. Πληροφορίες αναφέρουν πως είχε αγοραστεί από τον πωλητή απευθείας από τον καλλιτέχνη το 2006.

Ο μηχανισμός φέρεται να ενεργοποιήθηκε εξ αποστάσεως ενώ δεν ήταν σαφές αν ο καλλιτέχνης είχε παραστεί προσωπικά στη δημοπρασία για να κάνει ο ίδιος το σαμποτάζ.

Όταν ένα έργο υφίσταται ζημιά, ενώ είναι υπό τη φροντίδα ενός οίκου δημοπρασιών, μπορεί να ακυρωθεί η πώλησή του.

Ωστόσο, μετά την πώληση του έργου αυτού υπήρξαν εικασίες σχετικά με το αν η είχε αυξηθεί η αξία του δεδομένου ότι πλέον έχει μάλλον γίνει αντικείμενο μιας από τις μεγαλύτερες φάρσες που στην αγορά τέχνης.

Η Sotheby’s είπε σε μια δήλωση: «Μιλήσαμε με τον αγοραστή που ήταν έκπληκτος από την εξέλιξη. Συζητάμε για τα επόμενα βήματα…». Δεν έχει ξεκαθαριστεί πάντως ακόμη τι θα γίνει με το έργο και τι ακριβώς συνέβη.

O Banksy αρκέστηκε σε ένα λιτό σχόλιο με μια φωτογραφία:

 

View this post on Instagram

 

Going, going, gone…

A post shared by Banksy (@banksy) on