Σόιμπλε σε Λιου: “Πάρτε την Ελλάδα να πάρουμε το Πουέρτο Ρίκο”

10 Ιουλίου, 2015 12:47 ΠΜ
More videos

Το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα, αλλά κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανόνες μας, δήλωσε ο Β. Σόιμπλε. Τι είπε για “ανταλλαγή” Ελλάδας με Πουέρτο Ρίκο, ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία

Σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη μίλησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ήταν αποκαλυπτικός για τους πάντες και τα πάντα.

“Θα πρέπει να εξετάσουμε το οξύ πρόβλημα της Ελλάδας στην παρούσα φάση. Οι τράπεζες είναι κλειστές, έχουν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα λήξει η τραπεζική αργία, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα λήξει όλη αυτή η κατάσταση”, είπε.

“Εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις”, τόνισε και πρόσθεσε πως μέχρι τώρα, η Αθήνα δεν έκανε τίποτα.

“Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το ρίσκο μιας κυβέρνησης στην κοινότητα”, σημείωσε κινούμενος στο γνωστό, αυστηρό του ύφος.

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει βοήθεια αν δεν υπάρξουν προαπαιτούμενα. Περιμένουμε τις προτάσεις”, ανέφερε και πρόσθεσε:

“Είπα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, Just do it!. Προχώρα στις μεταρρυθμίσεις, είναι το μόνο που χρειάζεται η χώρα”. Για τον Έλληνα υπ. Οικ., είπε πως έχει “πιο συμβατική συμπεριφορά”, σε σχέση με τον προκάτοχο του, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι δηλώσεις που έκανε για το ΔΝΤ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο νέου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους διότι, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωζώνης.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως το ΔΝΤ έχει δίκιο και πως πράγματι, ένα “κούρεμα” θα βοηθούσε.

“Ήδη το 2012 πήγαμε πιο πέρα από το ΔΝΤ(…) Το περιθώριο που έχουμε χάρη στην αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του χρέους είναι πολύ μικρό και τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε βεβαίως αν υπάρχει ακόμη τέτοια επιλογή. Αλλά είμαι πιο επιφυλακτικός σε αυτό από ό,τι ο Μισέλ Σαπέν”, σημείωσε, πετώντας το μπαλάκι στον Γάλλο ομόλογο του.

Συνεχίζοντας, αποκάλυψε πως δεν ήθελε την “βοήθεια” του ΔΝΤ στην Ελλάδα και πως αυτό ήταν εξ αρχής αξίωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Α. Μέρκελ.

“Η Ελλάδα σημείωσε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο πρόοδο μέχρι το τέλος του 2014. Ωστόσο, χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές δεν αρκούν από μόνες τους να ενισχύσουν την ανάπτυξη”, ανέφερε.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Die Welt, είπε:

“Προκάλεσα τον Λιου (τον υπ. Οικ. των ΗΠΑ) και του είπα. Θα πάρουμε το  Πουέρτο Ρίκο στο ευρώ αν πάρετε εσείς την Ελλάδα. Νόμιζε ότι αστειευόμουν”.

Μια αναφορά που όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα social media.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς “η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση”.

Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές απαιτεί δύσκολες αποφάσεις και από τις δύο πλευρές λέει το ΔΝΤ

Μια συμφωνία της Ελλάδος με τους δανειστές της θα απαιτήσει σκληρές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές, αυτό υποστήριξε ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard στο πλαίσιο συνέντευξηης τύπου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελληνική κρίση μέχρι στιγμής “δεν έχει οδηγήσει σε μία μετάδοση όπως συνεβη στην περίπτωση της Lehman Brothers.”

Όπως επεσήμανε ο κ. Blanchard μία συμφωνία απαιτεί να γίνουν κινήσεις τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό πεδίο. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές σχέδιο χρηματοδότησης και ελάφρυνσης του χρέους.

Ο ίδιος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αποδεχτεί το Ταμείο παράταση για την εξόφληση των υποχρεώσεων της Ελλάδος ανέφερε ότι πολλές από τις χώρες μέλη του ΔΝΤ είναι φτωχότερες από την Ελλάδα και ποτέ δεν έχουν λάβει ανάλογες διευκολύνσεις.

“Στο βαθμό που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτό έχει συνέπειες. Δεν μπορούμε απλά να τις επεκτείνουμε χωρίς πρόγραμμα “, ανάφερε χαρακτηριστικά.

news247/in.gr
Ακολουθήστε μας στο facebook: