Σκύλοι κάνουν πλαστική χειρουργική επέμβαση για έναν πολύ σημαντικό λόγο

27 Απριλίου, 2018 3:23 ΜΜ
More videos

Αν έχετε σκύλο, ίσως έχετε παρατηρήσει πως μερικά τετράποδα με κοντό ρύγχος, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Αυτό συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την Τζεμίνα Χάρισον, την ιδρύτρια της CRUFFA (Εκστρατεία για την υπεύθυνη μεταχείριση των ζώων με κοντό ρύγχος): «Περίπου 1 στους 5 σκύλους με προβλήματα αναπνοής που είναι εγγεγραμμένοι στο Kennel Club (οργάνωση καταγραφής δεδομένων για σκύλους), ανήκουν στις ράτσες Παγκ, Γαλλικό Μπουλντόγκ ή Μπουλντόγκ. Ωστόσο, το 2005 το ποσοστό ήταν 1 στους 50 σκύλους. Ενώ κάποια τετράποδα από αυτά ζουν καλά, η έρευνα δείχνει πως περίπου το 50% έχει σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα και πολύ λίγα από αυτά αναπνέουν όπως ένα σκυλί με κανονικό ρύγχος».

Το ροχαλητό και ο ύπνος ενώ κάθεται, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ειδικά το ροχαλητό, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι πως ο σκύλος έχει πρόβλημα αναπνοής και προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς τους αεραγωγούς, κρατώντας το κεφάλι του ψηλά. Αυτή η πάθηση ονομάζεται στενωτικά ρουθούνια (στενοί μυκτήρες) και είναι συχνή στις βραχυκέφαλες φυλές όπως οι: Γαλλικό Μπουλντόγκ, Βρετανικό Μπουλντόγκ, Παγκ, Τεριέ Βοστόνης, αλλά και σε σκυλιά ράτσας Σαρ Πέι και Μαστίφ, που έχουν επιπλέον δέρμα.

Μπορεί ο σκύλος να δείχνει χαρούμενος και να έχει συνηθίσει σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά οι ιδιοκτήτες των οποίων τα τετράποδα έχουν χειρουργηθεί για να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα, καταλαβαίνουν τη διαφορά. Αλλάζει το χρώμα της γλώσσας, ο σκύλος δεν στερείται το οξυγόνο και γίνεται πιο παιχνιδιάρης και χαρούμενος.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν γνωρίζουν για αυτή την πάθηση και έτσι, δεν μπορούν να βοηθήσουν τα κατοικίδιά τους. Ο καλύτερος τρόπος είναι η ενημέρωση και η μη στήριξη των εκτροφέων που μεγαλώνουν μη υγιή κουτάβια.

Αυτά τα τετράποδα είναι αξιολάτρευτα, αλλά μόνο το ένα αναπνέει κανονικά.

CRUFFA

Λίγοι άνθρωποι θα καταλάβουν πως αυτός ο σκύλος έχει στενωτικά ρουθούνια και δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

frenchiebutt.milo

Μπορείτε να ελέγξετε αν ο σκύλος σας έχει προβλήματα αναπνοής ή όχι, από την παρακάτω εικόνα.

CRUFFA

Αν ο σκύλος σας έχει γεννηθεί με στένωση, μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή κάνοντας μια επέμβαση.

CRUFFA

Αυτά τα τετράποδα μπορούν να αναπνέουν κανονικά μετά την επέμβαση. Μπορείτε να δείτε τη διαφορά;

Wikimedia Commons

mountpleasantvetgroup

clenthillsvets

[CRUFFA]