Σάββατο, 25 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΣκυλακάκης: «Τα φτωχά νοικοκυριά χρησιμοποιούν λιγότερο τα καύσιμα, γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο»

Σκυλακάκης: «Τα φτωχά νοικοκυριά χρησιμοποιούν λιγότερο τα καύσιμα, γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο»

Ο κ. Σκυλακάκης προέβαλε ως επιχείρημα ότι μία τέτοια μείωση θα ευνοούσε τους «πιο πλούσιους», καθώς «τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο», δήλωση που επέκρινε σφοδρά η αντιπολίτευση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης προκάλεσε αντιδράσεις με όσα είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για την τιμή των καυσίμων και τα φτωχά νοικοκυριά.

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στα καύσιμα, λόγω της εκτόξευσης των τιμών τους και απάντησε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» και επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί δεν γίνεται μείωση του ΕΦΚ καυσίμων ότι «ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος. Τα φτωχά νοικοκυριά χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο τα καύσιμα, γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο. Ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη, είναι τεράστιος».

Όπως είπε στη συνέχεια ο Θόδωρος Σκυλακάκης:

«Το μεγαλύτερο κομμάτι των συνταξιούχων, πάρα πολλοί άνεργοι, δεν έχουν αυτοκίνητο. Αυτοί που έχουν 2-3 αυτοκίνητα- που δεν τους λες και τους φτωχούς της κοινωνίας- θα ωφεληθούν περισσότερο. Οπότε, το να κάνουμε μία μείωση φόρου που θα ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πιο πλούσιους και δεν παρεμβαίνει καθόλου, αφήνει τελείως απροστάτευτους τους φτωχότερους, φαίνεται παράλογο. Ιδίως όταν έχουμε κάνει διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης, οπότε καλύπτουμε το θέμα των καυσίμων θέρμανσης, που είναι αυτό που καίει τα νοικοκυριά».

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα μετά το 10.30 του παρακάτω ηχητικού βίντεο

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

«Ο Σκυλακάκης μας ενημέρωσε ότι δεν μειώνουν τους φόρους στα καύσιμα, γιατί δεν θέλουν να ευνοήσουν τους πλούσιους. Αυτούς που “τιμώρησαν” με τη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας», σχολίασε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

«Την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνουν πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, χωρίς μάλιστα να έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης δηλώνει πως είναι αντιλαϊκό μέτρο η προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα, διότι “τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητ. Οι προτεραιότητές τους είναι ξεκάθαρες», επεσήμανε από τη δική του πλευρά το ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Τα πιο σημαντικά