Σκόπια: Δείτε τα αγάλματα και κτίρια από την ελληνική ιστορία που είναι παντού

30 Ιανουαρίου, 201812:09 ΜΜ
More videos

Ηταν το 2014 όταν ο εθνικιστής πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολας Γκρουέφσκι, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει «μακεδονική συνείδηση» στους σκοπιανούς, αποφάσισε να προωθήσει ένα φαραωνικό σχέδιο και να αναγείρει στην πρωτεύουσα της χώρας δεκάδες αγάλματα, εμπνευσμένα απο την αρχαία ελληνική ιστορία..

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στήθηκε στην κεντρική πλατεία, δίπλα υπάρχει το άγαλμα του Φιλίππου, ενω παντού υπάρχουν αγάλματα μακεδόνων πολεμιστών.

Το σχέδιο είχε αρχικό κόστος 80 εκατομμύρια ευρώ και τελικά έφθασε στα 560 εκατομμύρια.

Η εθνικιστική υστερία, το τεράστιο κόστος αλλά και η κακουγουστιά των μνημείων, προκάλεσαν αντιδράσεις. Στην «χρωματιστή επανάσταση», οι νεολαίοι της ΠΓΔΜ, περιέλουζαν με χρώματα τα μνημεία του Γκρουέφσκι…

Σήμερα ο μεταρρυθμιστής και μετριοπαθής ηγέτης της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ υπόσχεται να μετονομάσει την οδό που συνδέει την Ελλάδα με τα Σκόπια αλλά και το αεροδρόμιο των Σκοπίων, σε ένδειξη καλής θέλησης για έναν συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας της χώρας.

Τα μνημεία όμως, ανεξαρτήτως της κατάληξης της διαπραγμάτευσης, θα μείνουν για να θυμίζουν τον εθνικιστικό παροξυσμό μιας εποχής αδιαλλαξίας.

Δείτε το βίντεο του iefimerida:

Πηγή: iefimerida

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News