Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΣκλnρή απάντηση των Εισαγγελέων σε Κούγια για τη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Σκλnρή απάντηση των Εισαγγελέων σε Κούγια για τη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Σκληρή απάντηση δίνει η Ένωση Εισαγγελέως Ελλάδος για τις δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια σε βάρος της εισαγγελέως της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Ευαγγελία Σπυριδωνίδου.

Στην ανακοίνωση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρει: «Με αφορμή δημόσιες, απαξιωτικές δηλώσεις συνηγόρου υπεράσπισης, σε βάρος εισαγγελικής λειτουργού, για το περιεχόμενο της κατά νόμο πρότασής της επί της ενοχής κατηγορουμένης,σε υπόθεση που εκδικάζεται και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης του δικαστηρίου, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Έχει καταστεί σύνηθες φαινόμενο η εκ μέρους του συνηγόρου έκφραση αρνητικής κριτικής σε βάρος παραγόντων της δίκης, αλλά και ως προς την προσφορά, την αναγκαιότητα και την ποιότητα συμμετοχής εισαγγελικών λειτουργών στην ποινική δικαιοσύνη, όταν θεωρεί ότι νόμιμες δικονομικές ενέργειές τους δεν «εξυπηρετούν» τις θέσεις των εντολέων του.

Τονίζουμε ότι οι επαναλαμβανόμενοι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί και οι σκοπιμότητες που αυτοί ενέχουν, δεν επιφέρουν και δεν πρόκειται να επιφέρουν τις επιδιωκόμενες και επιθυμητές «παρενέργειες», τον κλονισμό δηλαδή της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την εισαγγελική αρχή και την πρόκληση οιασδήποτε αμφιβολίας στη συνείδηση του δικαστή.

Η διατύπωση δε της άποψης περί μη υιοθέτησης των εισαγγελικών προτάσεων από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια και δικαστήρια, εντάσσεται στα όρια της έννοιας της εικονικής πραγματικότητας, αφού οι εισαγγελικές προτάσεις δεν αποτελούν προϊόν ανεξέλεγκτης συλλογής και αξιοποίησης ενοχοποιητικών στοιχείων και αυθαίρετης κρίσης, αλλά αντικείμενο βαθιάς και ενδελεχούς επεξεργασίας αυτών και γνώσεων και για το λόγο αυτό, υιοθετούνται,κατά κανόνα, από το αρμόδιο δικαστικό όργανο, στο οποίο απευθύνονται .

Η δε επιχειρούμενη με τις δηλώσεις αυτές, για μια ακόμη φορά, προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης του εισαγγελικού θεσμού, αποτελεί μορφή συγκρουσιακής υπεράσπισης, που επανεμφανίζεται στις περιπτώσεις νόμιμων, αλλά μη αρεστών εισαγγελικών ενεργειών, εκφεύγει των ορίων της ενάσκησης του υπερασπιστικού έργου και επιδιώκει τη ματαίωση του σκοπού της ποινικής δίκης, που είναι η έκδοση ορθών και δίκαιων αποφάσεων».

Σφοδρή επίθεση εναντίον της Εισαγγελέως της έδρας και της προέδρου του Δικαστηρίου εξαπέλυσε ο Αλέξης Κούγιας, τονίζοντας πως δεν ήταν άτυχη η Τζωρτζίνα που είχε τη Ρούλα Πισπιρίγκου μητέρα..

Ατυχέστατη και προσβλητική” για τη μνήμη της Τζωρτζίνας χαρακτήρισε την άποψη της Εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Ευαγγελίας Σπυριδωνίδου ότι η 9χρονη ήταν άτυχη που είχε μητέρα τη Ρούλα Πισπιρίγκου, ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης, Αλέξης Κούγιας.

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το δικηγορικό του γραφείο και εστάλη σε όλα τα ΜΜΕ, ο κ. Κούγιας αναφέρει πως σήμερα πληροφορήθηκε σχετικά με την αγόρευση της Εισαγγελέως της έδρας, η οποία όπως υπογραμμίζει, “τόλμησε, παρά τις καταθέσεις του Μάνου Δασκαλάκη σε ανύποπτο χρόνο, τα μηνύματα που αντήλλαξαν μεταξύ τους και τις μαρτυρικές καταθέσεις που περιέγραφαν ότι η κατηγορημένη από τότε που γέννησε τα παιδιά της, μέχρι τότε που η Τζωρτζίνα έφυγε από τη ζωή, αφιέρωσε όλη της τη ζωή σε αυτά τα τρία παιδιά και ειδικά μετά την από ιατρικά λάθη τετραπληγία της Τζωρτζίνας αποκλειστικά στο πώς σε συνεργασία με ιατρούς και φυσιοθεραπευτές, μόνη της και χωρίς βοήθεια από κανέναν θα την επαναφέρει σε μια φυσιολογική ζωή, να αναφέρει στο δικαστήριο ότι η αείμνηστη Τζωρτζίνα ήταν άτυχη που είχε μητέρα την κα κατηγορουμένη“.

Μάλιστα, εξέφρασε τη λύπη του που την άποψη της Εισαγγελέως αποδέχθηκε και ένας εκ των συνηγόρων υποστηρίξεως της κατηγορίας.

Δείτε το βίντεοΤα πιο σημαντικά