Σκεύος συμποσίου για οίνο και νερό βρέθηκε στον ασύλητο τάφο στη Βεργίνα

12 Νοεμβρίου, 2014 11:46 ΠΜ
More videos

Η είδηση πως βρέθηκε τάφος κατά πάσα πιθανότητα ασύλητος στο νεκροταφείο των Αιγών προκάλεσε χθες τεράστιο ενδιαφέρον.

Η επικεφαλής της ανασκαφής Αγγελική Κοτταρίδη παρουσίασε τη φωτογραφία ενός σκεύους που βρέθηκε μέσα στον τάφο, που ανήκει σε άντρα ο οποίος πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δίνοντας μοναδικές πληροφορίες.

Με ανάρτησή της στο Facebook η σημαντική αρχαιολόγος μετέφερε με λόγια σαφή, περιγραφικά και ουσιαστικά τα πρώτα στοιχεία για την ανασκαφή και τα ευρήματα ως εξής:

«Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος, όχι ναόσχημος, δηλαδή “μακεδονικός”) που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ., και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές.

Ο νεκρός είναι ένας άντρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά, θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζουμε για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών.

Για να πάρετε μια μικρή εντύπωση της εικόνας που αντικρίσαμε σήμερα, δημοσιεύουμε μια φωτογραφία με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένος στο δάπεδο του τάφου. Τα διάφορα “σκουπίδια” που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά, ξύλα κ.λπ. που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού. Και μια λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου, για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας».